Επιταχύνονται οι πολιτικές εξελίξεις

Ως θρυαλλίδα, για το μέλλον της κυβέρνησης Παπαδήμου, αναμένεται να λειτουργήσουν η δέσμευση πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών απέναντι στην Τρόικα για λήψη πρόσθετων μέτρων και η ανάγκη να υπάρξει άμεσος ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Χθες από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών,
αφού παραδέχθηκε με τη σειρά του, μετά τον πρωθυπουργό, ότι θα απαιτηθούν, πιθανώς, πρόσθετα διορθωτικά μέτρα, λόγω απόκλισης στους στόχους του 2011, προσδιόρισε ότι θα αφορούν σε μείωση δαπανών.

«Πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες. Πρέπει να μειώσουμε δαπάνες οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές; Πρέπει. Από πού θα προκύψει αυτό; Από τις διαρθρωτικές αλλαγές» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε........
ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών έχουν αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, δέσμευση, έναντι της Τρόικας, για λήψη πρόσθετων μέτρων 2 δισ. ευρώ, εφόσον, όπως έγραφε, χθες, το Euro2day το έλλειμμα του 2011 κλείσει, τελικώς, στο 10% του ΑΕΠ, έναντι – αναθεωρημένου- στόχου 9%.

Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν, με βάση πληροφορίες, μείωση των εσόδων κατά 9% το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, μετά από βουτιά 13% τον Νοέμβριο. Στο εντεκάμηνο τα καθαρά έσοδα σημείωσαν μείωση 3,1% αντί για ετήσια αύξηση 0,8%, διαμορφώνοντας τη μαύρη τρύπα στο 1,8 δισ. ευρώ. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι έως το τέλος του έτους η μαύρη τρύπα θα περιοριστεί, αλλά τελικά τα έσοδα του 2011 θα υστερούν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους. Επιπρόσθετα, αναμένονται υπερβάσεις της τάξεως του 1 δισ. ευρώ στο μέτωπο των δαπανών, διαμορφώνοντας έτσι το συνολικό άνοιγμα στα 2 δισ. ευρώ, ή περίπου 1% του ΑΕΠ.

Για να αποφευχθούν αντιδράσεις από Ν.Δ και ΛΑΟΣ, που έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην λήψη πρόσθετων μέτρων, θα χρησιμοποιηθεί η ντρίπλα των διαρθρωτικών αλλαγών. Αφενός η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει μέτρα για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί όπως οι καταργήσεις –συγχωνεύσεις οργανισμών, αφετέρου η Ν.Δ. εκτιμάται ότι δεν θα αντιδράσει στο να έρθουν μπροστά διαρθρωτικές αλλαγές που προυπολογιζόταν να εφαρμοστούν το 2013.

Καταργήσεις οργανισμών μετά το φιάσκο στην εφεδρεία Υπό το παραπάνω πρίσμα crash test θα αποτελέσει και η απόφαση για νέο γύρο καταργήσεων- συγχωνεύσεων οργανισμών με απολύσεις προσωπικού, κατόπιν αξιολόγησης

Μετά το φιάσκο της εφεδρείας, η Τρόικα απαιτεί μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και με απολύσεις, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε πέραν της εφεδρείας και ως προς τον στόχο πρόσληψης 1 νέου υπαλλήλου για κάθε 10 που αποχωρούν.

Το θέμα της εφεδρείας αποτέλεσε αντικείμενο οξείας κριτικής κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, καταδεικνύοντας και το διχασμό του ΠΑΣΟΚ σε Βενιζελικούς και Τροικανούς.

Διαμαντοπούλου και Λοβέρδος άσκησαν κριτική στον κ. Ρέππα που στηρίζει Βενιζέλο γι
Keywords
Τυχαία Θέματα