Θα γίνει η Ελλάδα πετρελαιοπαραγωγός χώρα;

Στις εκτιμήσεις ότι στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας κρύβονται σημαντικά ενεργειακά αποθέματα, αναφέρεται άρθρο που έχει αναρτηθεί σε περίοπτη θέση της βελγικής διαδικτυακής ειδησεογραφικής πύλης Dewereldmorgen.be υπό τον τίτλο «Θα γίνει η Ελλάδα πετρελαιοπαραγωγός χώρα;».
H πλήρης μετάφραση:


«Η Ελλάδα
είναι γνωστή για το ελαιόλαδό της. Ωστόσο, εδώ και μερικούς μήνες ακούγεται ότι η Ελλάδα διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου καθότι υποτίθεται πως υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και τη........ θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.



Φαίνεται απίθανο. Επί δεκαετίες ακουγόταν ότι οι εκτιμήσεις πως υπάρχει πετρέλαιο στο ελληνικό υπέδαφος ''ήταν παραμύθια''.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο στο ελληνικό υπέδαφος. Παρ' όλ' αυτά στις 3 Ιανουαρίου το ελληνικό ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε διαγωνισμό για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων προκειμένου να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα δυτικά των Ιωαννίνων, τον κόλπο της Πάτρας και το Κατάκολο στο Ιόνιο πέλαγος, στα δυτικά της Ελλάδας. Το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2012 θα έχει εγκατασταθεί μία εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης. Η πλατφόρμα θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.


Το timing της προκήρυξης δεν δείχνει να είναι τυχαίο. Η ΕΕ επέβαλε την περασμένη εβδομάδα εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν, κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Και τούτο διότι ελάχιστες χώρες που παράγουν πετρέλαιο είναι πλέον διατεθειμένες να πουλήσουν πετρέλαιο στην Ελλάδα επειδή φοβούνται ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις οφειλές της. Μόνον το Ιράν εμφανίζεται πρόθυμο να τροφοδοτήσει την Ελλάδα με πετρέλαιο.

Σε τόσο μεγάλες ποσότητες, μάλιστα, που η χώρα λαμβάνει το 35% του πετρελαίου της από το Ιράν.


Το εμπάργκο της ΕΕ είναι επώδυνο για την Ελλάδα. Ήδη οι τιμές των καυσίμων είναι πολύ υψηλές και εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά. Πολλοί οδηγοί παρέδωσαν την περασμένη εβδομάδα τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους επειδή δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τους φόρους, τα διόδια και την πανάκριβη βενζίνη. Πολλοί σταμάτησαν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και προτιμούν να ζεσταίνονται με καυσόξυλα ή θερμάστρες κηροζίνης.

Ακόμα κι εκείνοι που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, είναι πιθανό να το σταματήσουν εάν οι τιμές ακριβύνουν ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι χρειάζονται πετρέλαιο για να παραμείνουν σε λειτουργία και σε περίπτωση έλλειψης καυσίμων οι συνέπειες μπορεί να είναι ανυπολόγιστες.



Διαθέτει, όμως, τελικά η Ελλάδα κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου; Στη Βόρεια Ελλάδα, ανοιχτά της Θάσου, λειτουργεί από το 1975 η μοναδική εξέδρα γεωτρήσεων που φέρει την ονομασία
Keywords
Τυχαία Θέματα