Μνημόνιο δύο μηνών όρος για το «κούρεμα»

Ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης των τριών κομμάτων Λουκάς Παπαδήμος κρατά κλειστά τα χαρτιά του και εμπιστεύεται τις κινήσεις του σε απειροελάχιστους ανθρώπους. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που μεταφέρουν σχετικά ρεπορτάζ για τις κινήσεις του δεν έχουν καμία επαφή μαζί του, παρά τα όσα διαρρέουν οι ίδιοι.
Έτσι είναι δύσκολο για τον μέσο πολίτη να σχηματίσει πραγματική εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης. Καλό λοιπόν είναι να δούμε τι μας περιμένει
το αμέσως επόμενο διάστημα χωρίς να «τσιμπάμε» σε διαρροές και πληροφορίες που μικρή έως ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Η απόφαση του Παπαδήμου να αναλάβει ο ίδιος τα οικονομικά και ιδιαίτερα το PSI και το νέο δάνειο έσπρωξαν την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να βάλουν λίγο... νερό στο κρασί τους και να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες επενδυτές με βάση την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου και..... όχι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, με υποχρεωτικό κούρεμα 75%.

Από την άλλη, όμως, ο Παπαδήμος, ως «παιδί» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει τις αγκυλώσεις του. Βλέπει ως πάγια λύση στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας τη μείωση του μισθολογικού κόστους, των συντάξεων και την πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας.
Η λογική αυτή ενισχύει τον όμιλο των επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα που εδώ και περίπου έξι μήνες έχουν κάνει λόμπι και καταθέτουν τις προτάσεις τους στους Τόμσεν και Τράα του ΔΝΤ, ώστε να ισοπεδωθούν όλα και στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή καταργήσεις 13ου και 14ου μισθού, αλλαγή στον κατώτατο μισθό και δικαίωμα απολύσεων. Το σχέδιο, όπως έχουμε γράψει εδώ και μήνες, τέθηκε σε εφαρμογή ήδη από το καλοκαίρι.
Εν τω μεταξύ η λεγόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία «τρίζει», αφού το κάθε κόμμα κάνει τα δικά του, θα μας φέρει ένα νέο μίνι μνημόνιο, το οποίο τίθεται ως όρος εκ μέρους των τριών μερών της τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και των τραπεζών - κατόχων του ελληνικού χρέους, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα».
Δεδομένου μάλιστα ότι το «κούρεμα» είναι απαράβατη προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει νέο δάνειο εκ μέρους της τρόικας, η νέα δανειακή σύμβαση εμφανίζεται τώρα να εξαρτάται και από αυτό το μίνι μνημόνιο, διάρκειας δύο μηνών, στο οποίο περιλαμβάνονται τόσο οι μειώσεις μισθών όσο και οι απευθείας απολύσεις από το Δημόσιο.
Κάτι τέτοιο ακούγεται πρωτάκουστο, αλλά η τότε «έμπνευση» του Ευάγγελου Βενιζέλου να βάλει το Eurogroup να ζητήσει γραπτές δεσμεύσεις από όλους άνοιξε τις ορέξεις των δανειστών, οι οποίοι έκτοτε θεωρούν κεκτημένο δικαίωμά τους τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις τους στα εσωτερικά της χώρας μας.
Οι «εταίροι» (δανειστές, ακριβέστερα) ζήτησαν λοιπόν από την ελληνική κυβέρνηση την υπογραφή ενός... «προμνημονίου», όπου θα περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις για τα νέα μέτρα, ύψους 1 δισ. ευρώ, με έμφαση στις περικοπές των δαπανών (δηλαδή στις καθαρές απολύσεις στο Δημόσιο) και στις μεταρρυθμίσεις, και – το κυριότερο – ο σαφής προσδιορισμός αναφορικά με το πού θα κλείσουν τα δημοσιονομικά με
Keywords
Τυχαία Θέματα