Σκληρό πόκερ Παπανδρέου με μπλόφες και παγίδες



Της Μαρίνας Μάνη

Η επιμονή του Γιώργου Παπανδρέου να λάβει πρώτα ψήφο εμπιστοσύνης και μετά... να παραιτηθεί από πρωθυπουργός υπέρ μίας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης βάζει σε πονηρές σκέψεις ακόμη και τους πιο καλόπιστους από συμπολίτευση και αντιπολίτευση.
Φοβούνται, δηλαδή, ότι αφού λάβει τα πολυπόθητα 151 (τουλάχιστον) «ναι» απόψε τα μεσάνυχτα, θα βρει κάποιο πρόσχημα για να κωλυσιεργήσει τις συζητήσεις για το έκτατο κυβερνητικό σχήμα και, τελικά, να το ακυρώσει.
Δωδεκάτη
νυχτερινή και «αποστασία»

Τις υποψίες αυτές τροφοδοτεί και η εμμονή των φανατικών «παπανδρεϊκών» να φτάσουμε «οπωσδήποτε» στην........ δωδεκάτη νυχτερινή απόψε. «Και τότε, όποιος θέλει, ας σηκώσει το χέρι να ρίξει την κυβέρνηση», λένε, κλίνοντας προκαταβολικά και σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «αποστασία».

Αλλοι πάλι, περισσότερο ευφάνταστοι σεναριογράφοι, θεωρούν ότι «Παπανδρέου και κορυφαίοι κερδίζουν χρόνο με τα πήγαινε-έλα για να διαπραγματευθούν, ο καθένας από τη σκοπιά του, την επόμενη ημέρα» τόσο σε μία κυβέρνηση συνεργασίας όσο, κυρίως,, στην παράταξη που μέχρι χθες εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ. Είτε το κόμμα παραμείνει ενωμένο είτε σπάσει σε δύο, τουλάχιστον, κομμάτια –κάτι που είναι και το πιθανότερο.

Η νύχτα βγάζει επίσκοπο…

Κι επειδή «η νύχτα βγάζει επίσκοπο αλλά... η αυγή αρχηγό», οι ολονύκτιες διεργασίες δείχνουν ότι οι διαφωνούντες με τον κ.Παπανδρέου αποφάσισαν να είναι «πολύ προσεκτικοί» σήμερα για να αποτρέψουν κατηγορίες περί «αποστασίας» που, όπως φαίνεται, τους τρομάζουν.

Τόσο από την πλευρά των «βενιζελικών», όσο και από εκείνους που ακολουθούν τους «τρεις»… που έγιναν «τέσσερις» (Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Μόσιαλο) διακρίνεται μία προτροπή αποφυγής ακραίων καταστάσεων στο όνομα της ενότητας του ΠΑΣΟΚ.

Με την παραδοχή ότι η ομάδα των «παπανδρεϊκών» αποδείχθηκε χθες «δυνατή και συμπαγής».

Ήδη η Εύα Καϊλή φέρεται να δηλώνει ότι αφού ματαιώθηκε το δημοψήφισμα δεν έχει λόγο να ανεξαρτητοποιηθεί, ενώ ο Δημήτρης Λιντζέρης δεν εμμένει στη χθεσινή του θέση ότι για να δώσει απόψε ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης...

Μεταβατική ή πολύμηνη η «έκτακτη» κυβέρνηση;

Μ΄αυτή την έννοια, δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη ούτε η συμφωνία με τη ΝΔ. Κι αυτό διότι ο κ. Σαμαράς μιλά για μεταβατική κυβέρνηση το πολύ δύο μηνών που θα εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση (ως πλαίσιο) και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει να αναλάβει την οριστική διαμόρφωση της σύμβασης (μέτρα κλπ) και την εφαρμογή της.

Ενώ οι Παπανδρέου-Βενιζέλος της δίνουν «ζωή» μέχρι τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον και με ανάλογο αντικείμενο…

Από το θρίλερ στη φαρσοκωμωδία

Το έργο που παίχθηκε χθες στις πολιτικές οθόνες ξεκίνησε ως θρίλερ και κατέληξε σε φαρσοκωμωδία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, κι ενώ η μισή κυβέρνηση και όλη η (πλην Αριστεράς) αντιπολίτευση απέκλειαν κατηγορηματικά κάθε συζή
Keywords
Τυχαία Θέματα