Μαθήματα επιβίωσης μέσα στο πολιτικό χάος…

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου

Οι εθνικές οικονομικές κρίσεις όταν δεν αντιμετωπίζονται εγκαίρως πολιτικά, οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της πολιτικής δομής. Εάν υπάρχει ισχυρή Κοινωνία Πολιτών η συγκεκριμένη πολιτική απορρύθμιση δεν καταλήγει σε κοινωνικό χάος.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η Κοινωνία Πολιτών σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με την «κοινωνία κομματικών πελατών». Άρα, ενώ δεν είναι ανίσχυρη θεωρητικά, καταλήγει να αδρανοποιείται από την ίδια τη φύση της και λειτουργία της εντός του πελατειακού καθεστώτος.


Τι κάνουμε λοιπόν για να επιβιώσουμε μέσα στο πολιτικό χάος, το οποίο προκαλείται από την προφανή αδυναμία του μεταπολιτευτικού καθεστώτος να προχωρήσει σε μια μορφή συντεταγμένης αναδιάρθρωσής του.......
με καθαρούς όρους ιδεολογικοπολιτικού αγωνισμού;

Κατ’ αρχήν (με την έννοια in principio), η Κοινωνία Πολιτών οφείλει να αποσπαστεί από το πελατειακό σύστημα. Μπορεί; Όχι, διότι αποτελεί οργανικό τμήμα του σε μεγάλο βαθμό. Το ακηδεμόνευτο από την πατρωνία τμήμα της είναι αδύναμο και πολύ χαλαρά οργανωμένο σε περιστασιακή βάση, άρα επίσης ανίκανο να παράγει πολιτική σε αυτή τη συγκυρία.

Ας μην έχουμε αυταπάτες, η Κοινωνία Πολιτών στην Ελλάδα δεν μπορεί να παίξει κρίσιμο πολιτικό ρόλο με κατεύθυνση την προοδευτική οργάνωση του πολιτικού χάους. Θα έλεγα, μάλλον κυνικά, ότι είναι η ίδια παράγοντας αυτού του χάους, αν και καλά καταλαβαίνω ότι δύσκολα θα μπορούσε να το κατανοήσει η ίδια και ακόμη δυσκολότερα να το παραδεχτεί.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τόσο καιρό η Κοινωνία Πολιτών στη χώρα μας αναζητεί απεγνωσμένα τους ηγέτες της, αλλά δεν τους βρίσκει. Τι να βρει και ποιόν/ποια να βρει εντός ενός μηχανισμού πατρωνίας, όπου η καχυποψία, οι καιροσκοπικές ομαδοποιήσεις, οι προβοκάτσιες και η κουλτούρα της υπονόμευσης και του καπελώματος βασιλεύουν;

Δεν θα κάνω πίσω τώρα και ας με παρεξηγήσετε! Θα πω την γνώμη μου με παρρησία, καθώς θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο ατομικό δικαίωμα που κέρδισα στη ζωή μου: Φίλοι, η Κοινωνία Πολιτών, στη σημερινή Ελλάδα και σε αυτή την πολιτική συγκυρία, δεν μπορεί να παίξει κανένα ουσιώδη ρόλο ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Ούτε με την έννοια της ενίσχυσης προοδευτικών πολιτικών, ούτε με εκείνη της στήριξης ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Η ελληνική Κοινωνία Πολιτών θα αναδιαμορφωθεί αναγκαστικά και πλήρως μετά την σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, σε νέα βάση που θα προκύψει ως γενική συνέπεια της πτώχευσης.

Για να επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το χάος, θα πρέπει σε πρώτη φάση να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να εκδηλώσουμε μια ξεχασμένη εδώ και πολλά χρόνια αυτοπειθαρχία και κοινωνική ευαισθησία. Η αυτοπειθαρχία μας ας είναι το αντίδοτο στην πειθαρχία που επιβάλλει η στρατηγική της τρόικας και οι φορείς της στην Ελλάδα. Ας μην παρασυρθούμε σε εκδηλώσεις πανικού, μίσους, καταστροφής και αντεκδίκησης. Ας φροντίσουμε με σεβασμό και αγάπη το σπίτι μας και πολύ περισσότερο τη γειτονιά μας, την κοινωνική μας
Keywords
Τυχαία Θέματα