Σφήνα στο ΔΝΤ από Γαλλία και Τουρκία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, όσον αφορά τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος-Καν, στο «τιμόνι» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά τη σύλληψη του Γάλλου, καθώς γίνονται συνεχώς «ζυμώσεις» στα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά «στρατόπεδα» προκειμένου να βρεθεί ο εκλεκτός ή εκλεκτή που θα αναλάβει τα ηνία.
Όλες οι επαφές γίνονται βάσει του «άγραφου νόμου», κατά τον οποίο ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας,
προέρχεται από τις ΗΠΑ και ο επικεφαλής του ΔΝΤ προέρχεται από την Ευρώπη, ο δε αναπληρωτής του από τις ΗΠΑ...
Αυτή η ισορροπία ισχύει από το 1945, όταν ιδρύθηκε στην Ουάσιγκτον το ΔΝΤ, με τη συμμετοχή 39 χωρών, που είχαν συνεισφέρει στο 80% του κεφαλαίου.

Η σύλληψη του ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ, με την κατηγορία της καμαριέρας, στο ξενοδοχείο Sofitel, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους διεθνείς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους. Λόγω αυτής της απροσδόκητης εξέλιξης υπάρχουν πολλές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα, σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία./>Α) Μηχανισμός στήριξης

Σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό διάσωσης, που ιδρύεται από κοινού με την ΕΕ - μια διεργασία που, ίσως, επιβαρυνθεί από κάποια καθυστέρηση, κυρίως, όμως, θα επιβαρυνθεί από την απουσία του Γάλλου πολιτικού, το ειδικό βάρος του οποίου ήταν πολύτιμο στο συσχετισμό δυνάμεων με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις αγορές.) Λειτουργία του Ταμείου
Ο Στρος-Καν είχε χαράξει μία συγκεκριμένη στρατηγική για το Ταμείο από το 2007, οπότε και εκλέχθηκε. Η απομάκρυνσή του αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα τόσο στη δομή, την αρχιτεκτονική αλλά και τους προσανατολισμούς του ίδιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Μέρκελ προώθησε πρώτη τη διαδοχή/>Πριν ακόμη παραπεμφθεί σε δίκη ο Ντομινίκ Στρος Καν, η Γερμανία, διά της Καγκελαρίου, και το Βέλγιο έκριναν πως έπρεπε να ανοίξουν το θέμα της διαδοχής του στο ΔΝΤ. Ακριβέστερα, να υπογραμμίσουν ότι για τη συγκεκριμένη θέση πρέπει να υπάρξουν μόνον Ευρωπαίοι υποψήφιοι.

Ήδη, από το χρόνο της εκλογής του Στρος-Καν είχε εκδηλωθεί μια εσωτερική πίεση αναμόρφωσης της αρχιτεκτονικής του ΔΝΤ, καθώς είχε αναβαθμιστεί ο ρόλος της Κίνας και είχαν αποκτήσει μεγαλύτερη θεσμική επιρροή η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία.

Ο ίδιος ο Στρος Καν είχε ιδιαιτέρως εμπλακεί στη βελτίωση της αντιπροσωπευτικότητας των αναδυομένων οικονομιών στο ΔΝΤ και τώρα αυτός ο προσανατολισμός λειτουργεί ως «μπούμερανγκ» στη διαδοχή του. Διότι είναι οι αναδυόμενες χώρες αυτές που επιδιώκουν να αναλάβουν τη θέση του Στρος Καν - εφόσον αυτή εκκενωθεί 17 μήνες πριν από την κανονική λήξη της.

Αρχικά κυκλοφόρησε το όνομα του Ιταλού, Μάριο Ντράγκι, πλην όμως ο ίδιος αμέσως διευκρίνισε ότι δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτή τη θέση και ότι ήδη βρίσκεται στην κούρσα διαδοχής του Ζ.Κ.Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η υποψηφιότητα του Βρετανού (πρώην πρωθυπουργού) Γκόρντον Μπράουν, που είχε ακουστεί πέρσι στην προοπτική διαδοχής του Στρος Καν το 2012, δεν θα έχει τη στήριξη του Βρε
Keywords
Τυχαία Θέματα