Επιχείρηση του NATO στοίχισε τη ζωή τεσσάρων "μελών της ίδιας οικογένειας"

Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε σήμερα την επιχείρηση του NATO στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, η οποία απέβη στο θάνατο τεσσάρων μελών «της ίδιας οικογένειας» και αποτέλεσε την αφορμή για μια διαδήλωση στη διάρκεια της οποίας ξέσπασαν επεισόδια βίας με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο κ. Καρζάι «καταδίκασε έντονα την επιχείρηση του NATO
τη νύχτα της Τρίτης (προς Τετάρτη) η οποία προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων μελών της ίδιας οικογένειας», ανέφερε η αφγανική προεδρία σε ανακοινωθέν της.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν «θα ερευνήσει σοβαρά το θάνατο των τεσσάρων μελών της οικογένειας και θα ζητήσει εξηγήσεις από τον διοικητή του NATO» στο Αφγανιστάν, τον αμερικανό στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Ο κ. Καρζάι χαρακτήρισε «μονομερή» την επιχείρηση του NATO, υπονοώντας ότι δεν ενεπλάκησαν σε αυτή δυνάμεις του στρατού του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τη δύναμη υπό την διοίκηση του NATO στο Αφγανιστάν (ISAF), τέσσερις άνθρωποι --ανάμεσά τους δύο γυναίκες-- που ήταν όλοι οπλισμένοι και άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικών σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης στην επαρχία Ταχάρ.

Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο γερμανοί στρατιώτες, σε διαδήλωση που έγινε σήμερα στην Ταλοκάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 ανθρώπων εξαιτίας της επιδρομής. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι τα θύματα της νατοϊκής επιχείρησης ήταν άμαχοι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν Ζεμαράι Μπασάρι και ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία, ο Λαλ Μοχάμαντ Αχμαντζάι, είπαν ότι οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες όταν η διαδήλωση εξετράπη σε βίαια επεισόδια, χωρίς να διευκρινίσουν ποιοι πυροβόλησαν.

Σύμφωνα με την προεδρία ο Καρζάι ανέφερε ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι νόμιμο δικαίωμα του πληθυσμού, αλλά δεν πρέπει να καταλήγουν σε βία».

Σύμφωνα με το NATO η επιχείρηση της Τρίτης είχε στόχο ένα κτιριακό συγκρότημα που φέρεται να αποτελούσε βάση του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν, μιας οργάνωσης που πιστεύεται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα. Εκπρόσωπος της ISAF, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει την εθνικότητα των νεκρών.
Keywords
Τυχαία Θέματα