Ψήφοι «σωτηρίας» και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς.

Του Δημήτρη Μυ

Με... μεγάλη οδύνη για μια ακόμη (τρίτη; τέταρτη;...) φορά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν τη καρδιά τους πέτρα και ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου. Η κυβερνητική πλειοψηφία— μας λέει-- υπερψήφισε τα μέτρα για να σωθεί πατρίδα (και οι βουλευτικές έδρες για ένα κάποιο μικρό διάστημα ακόμη μπορεί να υποθέσει κάποιος κακεντρεχής). Σώζεται όμως η πατρίδα με πολιτικές σαν αυτές που προωθεί η τρόικα
και εφαρμόζουν ως φερέφωνα, μαργιονέτες και κομπάρσοι οι κυβερνώντες μας; Τα δυο χρόνια εφαρμογής αυτών των πολιτικών έχουν δώσει απτά αποτελέσματα. Ας ρίξουμε μια ματιά σ αυτό που παρουσιάζεται ως διάσωση...
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής Πάνος Παναγιώτου σε άρθρο του στο XrimaNews.gr, η σωτήριος πολιτική του μνημονίου έχει καταφέρει τα εξής καταπληκτικά μέσα σε μόλις 2 χρόνια:

Οι αριθμοί της καταστροφής

Τον Οκτώβριο του 2009 η Ελλάδα δανειζόταν με 4,5% σε ορίζοντα δεκαετίας ενώ σήμερα το επιτόκιο 10ετίας ανέρχεται στο 24% (πλέον η χώρα δανείζεται με 4,86% σε ορίζοντα εξαμήνου, περισσότερο απ' ότι για δέκα χρόνια το 2009)
Τον Οκτώβριο του 2009 η Ελλάδα δανειζόταν με 1,28% σε ορίζοντα διετίας και τώρα το επιτόκιο διετίας ανέρχεται στο 76,6%
Τα CDS 5 ετών για την Ελλάδα βρισκόταν στις 120 μονάδες βάσεις τον Οκτώβριο του 2009 και έχουν ξεπεράσει τις 6000 μονάδες βάσης σήμερα.
Οι πιθανότητες πτώχευσης της Ελλάδας με βάση τα CDS ήταν σχεδόν ανύπαρκτες τον Οκτώβριο του 2009 ενώ αποτιμώνται στο 99,9% σήμερα.
Τον Οκτώβριο του 2009 η Ελλάδα βρισκόταν στη κατηγορία Α ως προς την βαθμολογία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης ενώ δύο χρόνια αργότερα έχει βρεθεί στην κατηγορία C με την απειλή να περάσει στην D (πτώχευση).
Τον Οκτώβριο του 2009 τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνταν ασφαλή και βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια των μεγαλύτερων διεθνών τραπεζών και επενδυτικών εταιριών. Σήμερα τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πιο τοξικά διεθνώς και οι διεθνείς επενδυτές κάνουν τα πάντα για να απαλλάξουν τα χαρτοφυλάκια τους από αυτά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο υπέστη συντριβή χάνοντας από τον Οκτώβριο του 2009 το 75% της κεφαλαιοποίησης του (περισσότερα από 110 δις δολάρια).
Οι ελληνικές εισηγμένες εταιρίες συρρικνώθηκαν σε πρωτοφανή βαθμό ως προς το χρηματιστηριακό τους μέγεθος και τη χρηματιστηριακή τους αξία.
Εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα στα χαρτοφυλάκια τους βλέποντας τις επενδύσεις τους να εξαερώνονται
Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες μεταξύ των 82 μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου για δεύτερη διαδοχική χρονιά όταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 βρισκόταν στο τοπ 10 των χρηματιστηρίων με τη μεγαλύτερη απόδοση.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν το 2009 αναπτυγμένη ενώ σήμερα θεωρείται πλέον αναδυόμενη
Οι διεθνείς επενδυτές τον Οκτώβριο του 2009 εμπιστεύονταν το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ σήμερα το αποφεύγουν πάση θυσία.
Η ανεργία απογειώθηκε από σχεδόν 9% τον Οκτώβριο
Keywords
Τυχαία Θέματα