Πρόστιμο 1500 ευρώ σε όσους καπνίζουν με παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο και έως 500 ευρώ σε όσους καπνίζουν στη δουλειά. Έρχεται αυστηρή επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου

Εγκύκλιο εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξάνθος, με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων και των προστίμων σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο, καλώντας τα αρμόδια όργανα να επιδεικνύουν αυστηρότητα στην τήρηση του.
Συγκεκριμένα, καλεί την Αστυνομία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δημοτική Αστυνομία και υπηρεσίες της κάθε Περιφέρειας), το Λιμενικό Σώμα και τους επιθεωρητές Υγείας να προβαίνουν σε ελέγχους της εφαρμογής των διατάξεων αναφορικά με τις απαγορεύσεις χρήσης, αλλά και την κατασκευή, παρουσίαση, πώληση και προβολή προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, ενώ θα προβαίνουν στις αντίστοιχες
κυρώσεις, εφόσον διαπιστωθούν οι ανάλογες παραβάσεις...

«Το Υπουργείο Υγείας, συνεπές στο ρόλο του στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου από τις συνέπειες του καπνίσματος, αλλά και την καταπολέμηση της εξάρτησης από τη χρήση των προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, προβαίνει και θα εξακολουθεί να προβαίνει σε όλες τις σχετικές ενέργειες (έκδοση εγκυκλίων, αποφάσεων, νομοθετικές παρεμβάσεις), σε συνεργασία με τις λοιπές αρμόδιες Αρχές. Η εφαρμογή της νομοθεσίας και η επακόλουθη δημιουργία ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τις επικίνδυνες συνέπειες της χρήσης των προϊόντων αυτών, όπου όλοι θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και ποιότητας ζωής, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, αποτελεί συλλογικό στόχο, που απαιτεί -πέραν του ελέγχου- από όλους ανεξαιρέτως, αφοσίωση και επίδειξη αισθήματος ατομικής, κοινωνικής, επαγγελματικής ευθύνης», τονίζεται στην εγκύκλιο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:
– σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας,
– σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά
– στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,
– στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές,
– στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,
– στα παντός είδους κυλικεία,
– στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,
– στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
– Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων
Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ).
– Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές,
Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, δημοτικά ιατρεία, ιατρεία νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, ιδιωτικά ιατρεία – οδοντιατρεία, φαρμακεία, λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), σε κάθε άλλο χώρο που δεν αναφέρεται παραπάνω, όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας.
– Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση, φροντιστήρια.
– Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
– Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών
εκδηλώσεων.
– Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.

Εξαίρεση αποτελούν το καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού
άνω των 300 τ.μ. και τα καταστήματα, όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια. Τα συγκεκριμένα καταστήματα μπορούν να έχουν χώρους καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το μισό του συνολικού εμβαδού του καταστήματος.
Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων, οι καταστηματάρχες πρέπει να καταβάλλουν 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως.

Τι πρόστιμα επιβάλλονται:
-Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του νόμου
επιβάλλεται πρόστιμο από 50-500 ευρώ.
-Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων που ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο από 500- 10.000 ευρώ.
-Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500-10.000 ευρώ.
-Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 -10.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με το νόμο, στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Όσον αφορά την παραβίαση του νόμου σε αυτοκίνητο, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός. Το πρόστιμο διπλασιάζεται αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Υπάρχει κίνδυνος αφαίρεσης της άδειας οδήγησης του οδηγού για ένα μήνα για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν ευθύνεται εκείνος, αλλά
κάποιος άλλος που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.
Keywords
Τυχαία Θέματα