FT: Ο Τσίπρας παίζει πόκερ με την πΓΔΜ

Μετά από 20 χρόνια σε κατάσταση «λίμπο» το 2018 θα μπορούσε να είναι το έτος όπου οι πολίτες της πΓΔΜ θα μάθουν πως θα λέγεται η χώρα τους, γράφουν οι Financial Times σε άρθρο που τιτλοφορείται «Ο Τσίπρας παίζει πόκερ με την Μακεδονία».

Όπως τονίζεται, είναι μια διαμάχη που δεν έχει μόνο τοπικό ενδιαφέρον, καθώς «η αδιαλλαξία της Ελλάδας
για το ονοματολογικό έχει οδηγήσει στο μπλοκάρισμα της ένταξης της FYROM...
στο ΝΑΤΟ και έχει σταματήσει την πρόοδο στην ευρωπαϊκή της ένταξη (η Αθήνα έχει θέσει βέτο και στα δύο)».

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει το άρθρο, παλεύει με τις σφοδρές αντιδράσεις σε οποιαδήποτε λύση. Περίπου το 60% των Ελλήνων ακόμη αντιδρούν σε σύνθετη ονομασία με το όνομα Μακεδονία και χιλιάδες βρήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, συνεχίζουν οι Financial Times.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνει το δημοσίευμα, επιτίθεται στον Τσίπρα για έλλειψη ενημέρωσης. Η Εκκλησία, που αρχικά είχε στηρίξει τον Τσίπρα, τώρα είναι αντίθετη σε έναν συμβιβασμό. Σε όλα αυτά προστίθενται και οι «υπερεθνικιστές» που συγκυβερνούν με τον Τσίπρα, όπως αναφέρουν τους ΑΝΕΛ.

Πρόκειται για ένα «δυσνόητο χάος», επισημαίνει η εφημερίδα χαρακτηριστικά, που διερωτάται: «Τι έχει να κερδίσει ο κύριος Τσίπρας;»

«Ακόμα και να αγγίξει το θέμα, είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια χρονιά που θα έπρεπε να πανηγυρίζει την έξοδο της χώρας από τα 8ετη προγράμματα διάσωσης. Κι όμως, τα ενδεχόμενα διπλωματικά οφέλη είναι δελεαστικά», τονίζει το άρθρο και εξηγεί:

«Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον - που επιθυμεί την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμα και φέτος - και της ΕΕ που εξετάζει το θέμα του χρέους, ένας συμβιβασμός υπό τον Τσίπρα, θα μπορούσε να τον αναγάγει σε έναν Otto von Bismarck των Βαλκανίων. Για τους βαθιά θιγμένους Έλληνες, που έχουν υποστεί την κηδεμονία των εξωτερικών πιστωτών για σχεδόν μια δεκαετία, θα τους φτάσει στο μη παρέκει»
Keywords
Τυχαία Θέματα