Πως δρούσαν οι μαφιόζοι της Θεσσαλονίκης. Ολες οι λεπτομέρειες

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν για τις τέσσερες οργανώσεις των εκβιαστών - τοκογλύφων με την ολοκλήρωση των ερευνών από την Αστυνομία. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, πενήντα τρία, εκ των οποίων τα πέντε ήταν τα αρχηγικά στελέχη και τα υπόλοιπα 48 κύρια και περιφερειακά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, δύο........τραπεζικά στελέχη και
πρώην τραπεζικό στέλεχος, τραπεζικός υπάλληλος, δύο δικηγόροι, εν ενεργεία και απότακτος αστυνομικός, δημοσιογράφος, ιατρός, ένας υπάλληλος Π.Α.Ε και ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Μετά από πολύμηνες έρευνες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες συνήθως δρούσαν αυτοτελώς, ενώ συνεργάζονταν σε κάποιες περιπτώσεις.

Τι προέκυψε από τις ερευνες:

Διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις εγκληματικές οργανώσεις,
Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση.
Διακριβώθηκαν οι μεταξύ τους συνεργασίες και διασυνδέσεις.
Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους ( modus operandi).
Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους.
Εξακριβώθηκαν οι ιδιώτες και τα καταστήματα – επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν.
Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Η δράση των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων

Η 1η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε και δραστηριοποιούταν τουλάχιστον από τα τέλη του 2003, με την καθοδήγηση και εποπτεία 58χρονου ημεδαπού επιχειρηματία. Κύριο αντικείμενο της οργάνωσης ήταν οι συνάψεις δανείων με επιτόκιο τοκογλυφικού δανεισμού, που κυμαίνονταν μεταξύ 5% ως 15% μηνιαίως.

Η οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων ένα ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ένα απότακτο αστυνομικό, ένα δημοσιογράφο και δύο τραπεζικά στελέχη. Άλλα από τα μέλη, μέσω εκβιασμών, επέβλεπαν την τήρηση των συμφωνηθέντων και τη διαδικασία είσπραξης των ποσών, ενώ άλλα παρείχαν στην οργάνωση ουσιώδεις οικονομικές και άλλης φύσης πληροφορίες.

Υπολογίζεται ότι το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2004-2011, υπερβαίνει τα 40.000.000 ευρώ. Τα χρηματικά ποσά από τον τοκογλυφικό δανεισμό τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ο.Π.Α.Π, κατά το διάστημα 2005-2010, ο αρχηγός της οργάνωσης εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία, από τα οποία αποκόμισε πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Η 2η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2008 και δραστηριοποιούταν στην τέλεση κακουργηματικών τοκογλυφιών και εκβιάσεων, με επιτόκιο από 8,33% ως 12,5% μηνιαίως.

Αρχηγός της οργάνωσης ήταν
Keywords
Τυχαία Θέματα