Πέμπτη επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα με στόχο συνεργασία σε ενέργεια και μεταφορές

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθεί το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου για συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο, πριν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος για την επέτειο των 1.000 ετών ρωσικής παρουσίας στην Αθωνική Πολιτεία...

Η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα είναι
η πρώτη του Ρώσου ηγέτη σε χώρα της ΕΕ μετά την στρατιωτική εμπλοκή... της Μόσχας στον συριακό εμφύλιο, που ανέτρεψε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση μίας επίπονης διαδικασίας στην Ελλάδα για την ψήφιση των μέτρων που απαιτούντο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές και την ώρα που η ελληνική οικονομία στρέφεται ενεργά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η Ρωσία έχει ήδη εδώ και χρόνια εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για είσοδο στα ελληνικά δίκτυα μεταφορών, με συμμετοχή στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων και του λιμένα της Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζει την προώθηση της κατασκευής του «νότιου αγωγού» για το ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Ελλάδας προς την Ιταλία.

Στο τραπέζι βρίσκονται και αναμένεται να υπογραφούν το απόγευμα της Παρασκευής σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:
* Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος * Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία) * Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για:Επιστήμη και τεχνολογίαΤουρισμόΜετεωρολογία* Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων:Enterprise Greece – Invest in RussiaΕΛΠΕ – RosneftΠανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο ΟυραλίωνΚέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο ΕνέργειαςΣημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά εστιάζει στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπως επιβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών.

Ο ίδιος ο Πούτιν με άρθρο του χτες στην Καθημερινή επανέλαβε το ρωσικό ενδιαφέρον για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού South Stream και την είσοδο στην ελληνική αγορά των μεταφορών μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του λιμένα της Θεσσαλονίκης.
Keywords
Τυχαία Θέματα