Στην Αθήνα ο Βλ. Πούτιν- «Οι συγκυρίες είναι δύσκολες αλλά υπάρχουν προοπτικές» (Video)

16:56 27/5/2016 - Πηγή: iPop

Με τα βλέμματα στραμμένα στην επίσκεψη του Ρώσου πρόεδρου, Βλ. Πούτιν είναι η Αθήνα αλλά επίσης και τα διεθνή Μέσα. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εισήλθε με καθυστέρηση τελικά στις 16:10 στον ελληνικό εναέριο χώρο και μαχητικά F16 της πολεμικής αεροπορίας απογειώθηκαν προκειμένου να συνοδεύσουν το προεδρικό αεροσκάφος του Ρώσου ηγέτη μέχρι τον Ελ. Βενιζέλος όπου και προσγειώθηκε στις 16:48.

Τον Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε ο Υπ. Εθνικής

Άμυνας.

Καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο Πούτιν στην Ορθόδοξη Ελλάδα pic.twitter.com/4fAa6S6QMO

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) May 27, 2016

Λίγο μετά τις 17:30 ο Πρόεδρος της Ρωσίας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και έγινε δεκτός με επίσημη υποδοχή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ρωσίας:

Κύριε πρόεδρε με χαρά σας υποδέχομαι ως πρόεδρο και ηγέτη της μεγάλης και φίλης χώρας της Ρωσίας. Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Ρωσία

«Το Άγιον Όρος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίες, οι αρχές της οποίας μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν τους ηγέτες των λαών σήμερα, κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για κάθε λαό» πρόσθεσε.

Ενώ επίσης σημείωσε:

Είναι εξαιρετικά σημαντική για την εποχή η ειλικρινής και στενή συνεργασία της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ για να δοθεί οριστικά τέρμα στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία. Μόνο έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και το ζήτημα του ISIS και της τρομοκρατίας που απορρέει από τον ISIS

Ενώ κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Πρ. Παυλόπουλος είπε: «Καλώς ορίσατε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η επίσκεψή σας είναι το επιστέγασμα και η κορύφωση της ειλικρινούς, διαχρονικής και άκρως παραγωγικής φιλίας των δύο λαών».

Τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ρωσίας τονίζοντας:

Να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία του ελληνικού κράτους. Όντως όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς, αυτό σχετίζεται και με την οικονομία και με τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας

«Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ευκαιρία έχουμε εδώ στην Ελλάδα, σε μια χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές, παλιές, πνευματικές σχέσεις» επισήμανε και συμπλήρωσε:

Μπορούμε να δούμε πως προχωρούν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του έτους Ρωσίας-Ελλάδας. Όπως σωστά επισημάνατε, έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ρίζες μας

Ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ευγνώμων λέγοντας:

Νιώθω ευγνώμων σε εσάς και στην ελληνική εκκλησία και στο Οικουμενικό πατριαρχείο, που στηρίξατε την επίσκεψή μου στο Άγιο Όρος. Οι ημερομηνίες δεν είναι τόσο σημαντικές, σημασία έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες

«Πρέπει να συζητήσουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Πιο αναλυτικά αυτό θα το συζητήσουμε αργότερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Υπάρχει κάτι που εντυπωσιάζει: Κατά το μήνα Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε κατά 523%» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας και επισήμανε:

«Να προχωρήσουμε όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς. Είναι σημαντικό τώρα να συζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα για την ολοκλήρωσή τους»

Αμέσως μετά ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο:

«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας, καθώς και την αυστηρή βούλησή μας να αναβαθμιστούν αυτές. Θέλω να επαναλάβω, ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί για την Ελλάδα μια στρατηγική επιλογή που επιτάσσουν τόσο οι ιστορικά ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στους λαούς, όσο και οι οικονομικές δυνατότητες και ενίσχυσης της σταθερότητας και ειρήνης που ανοίγονται μπροστά μας. Έρχεστε στην Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα. Μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν θετικά να ενισχύσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον σταθερότητας.

Σας καλωσορίζω και πάλι και θέλω κλείνοντας να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά συναισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης του ελληνικού για το ρώσικο, γεγονός που μας επιβάλει να ανταποκριθούμε σε αυτά με τον καλύτερο τρόπο».

Ο Β. Πούτιν πήρε το λόγο στη συνέχεια και τόνισε:

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Συνεχίζουμε τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το αφιερωματικό έτος πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδος. Έχουμε συζητήσει αναλυτικά τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Βεβαίως τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες, δύσκολες, αλλά υπάρχουν και καλές προοπτικές. Να μεταμορφώσουμε τα καλά συναισθήματα και σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η ενέργεια, είναι και οι νέες τεχνολογίες, οι μεταφορές, οι αμοιβαίες επενδύσεις. Νομίζω πως θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα

Ρώσικο ενδιαφέρον για επενδύσεις:

Σύμφωνα με πληροφορίες προτάσεις για κοινοπραξίες με την ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τις μεταφορές, τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό αναμένεται να αποτελέσουν να κυρίαρχα θέματα στις συναντήσεις που θα έχουν οι αντιπροσωπείες αμέσως μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ταξίδι του Πούτιν στην Ελλάδα πραγματοποιείται δέκα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη του στη χώρα μας και φαίνεται πως έχει σοβαρές προσδοκίες και από τις δύο πλευρές.

Το χαρτί των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας για Τσίπρα και Πούτιν:

Σε σχετικό του άρθρο το πρακτορείο Russia Today περιγράφει την επίσκεψη Πούτιν και όπως τονίζει οι αναλυτές βλέπουν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναζητά τρόπους να αμβλύνει τις κυρώσεις των Βρυξελλών, με ιδιότυπο σύμμαχο την Αθήνα.

Το άρθρο του Πούτιν πριν την επίσκεψη στην Ελλάδα:

Να θυμίσουμε πως Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν επίσκεψη του δημοσίευσε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή στο οποίο τόνισε:

Εκτιμούμε τις μακραίωνες παραδόσεις φιλίας που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των λαών μας. Οι κοινές πολιτισμικές αξίες, ο ορθόδοξος πολιτισμός και η ειλικρινής αμοιβαία συμπάθεια αποτελούν στέρεα θεμέλια της συνεργασίας μας

Να τονισθεί πως αντιπροσωπεία ρωσικής λέσχης μοτοσικλετιστών πραγματοποιεί την Παρασκευή συμβολική επίσκεψη σε θρησκευτικούς προορισμούς στην Ελλάδα, με επίκεντρο το Άγιο Όρος.

Ο Βλ. Πούτιν συνοδεύεται από πολλά άτομα της Κυβέρνησης αλλά κι επιχειρηματίες, ενώ στα πλαίσια της επίσκεψής του θα έχει επαφές με τους κ.κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα.

Να τονισθεί πως στα πλαίσια της επίσκεψης θα υπογραφούν πλήθος συμφωνιών και διακηρύξεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας:

Επί ποδός βρίσκονται 2.500 αστυνομικοί.

Στο σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας που πάρθηκαν για την επίσκεψη του Πούτιν θεωρείται βέβαιο πως συμμετείχαν και άνδρες από την προσωπική ασφάλεια του Ρώσου προέδρου.

Μάλιστα, στη λίστα των μέτρων περιλαμβάνονται επίσης και συσκευές για ανίχνευση εκρηκτικών μηχανισμών αλλά και «κόφτες» στα κινητά τηλέφωνα.

Μέτρα ασφαλείας δεν παίρνει μόνο η Αθήνα αλλά και το Άγιο Όρος που είναι η επόμενη στάση του Ρώσου Προέδρου.

Εκεί έχουν αναπτυχθεί μέχρι και βατραχάνθρωποι ενώ στην Αθήνα όσοι επιθυμούν να κινηθούν στον άξονα αεροδρόμιο-Ηρώδου Αττικού θα πρέπει να οπλιστούν με μεγάλη υπομονή.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας, η ενέργεια και οι σχέσεις Ε.Ε.- Ρωσίας. Εξάλλου σε άρθρο του πριν από μια ημέρα ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την χώρα μας σημαντικό εταίρο της Ρωσίας.

Όπως τονίζει το Μαξίμου σε σχετική του ανακοίνωση:

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί:

στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός)στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίαςκαι τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντοςΔιακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για
Επιστήμη και τεχνολογία
Τουρισμό
ΜετεωρολογίαΣυμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
Enterprise Greece – Invest in Russia
ΕΛΠΕ – Rosneft
Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα.

Photo: Nick Paleologos / SOOC, Nikos Libertas/SOOC

The post Στην Αθήνα ο Βλ. Πούτιν- «Οι συγκυρίες είναι δύσκολες αλλά υπάρχουν προοπτικές» (Video) appeared first on iPop.

Keywords
αθηνα, video, πουτιν, αλέξης τσίπρας, σας ευχαριστώ, russia today, βενιζελος, ελλαδα, twitter, ηπα, isis, τσιπρας, δεη, russia, today, ρωσία, πειραιας, photo, nick, nikos, ipop, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, οικουμενικο πατριαρχειο, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, ipop, μια ημερα, ρωσία, ηγεσια, ηπα, καθημερινη, κινητα, κινητα τηλεφωνα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, russia, αγιο ορος, αγιον ορος, αεροδρομιο, αρθρο, αισιοδοξια, αμοιβαια, ατζεντα, γεγονος, γινεται, δειτε, δηλωσεις, δοθει, εγινε, ευκαιρια, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, ενεργεια, επενδυσεις, εποχη, ετος, εφημεριδα, υπομονη, κοιτιδα, ληψη, λικνο, λογο, μαξιμου, μπορειτε, νατο, ορος, περιβαλλον, προβληματα, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, συρια, φοντο, χαρα, ασφαλεια, βηματα, ελληνικα, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, isis, nick, μπροστα, nikos, πληροφοριες, russia today, ταξιδι, today, θελω να, θεματα, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα