Οι Καταλανοί απαντούν στον βασιλιά: Θέμα ημερών η ανεξαρτησία

Παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλονία αναμένεται σήμερα. Αυτό σημαίνει πως πιθανά θα ανοίξει τελείως "ο ασκός του αιόλου". Οργισμένο βασιλικό διάγγελμα. Συγκεκριμένα, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ τόνισε στο διάγγελμά του ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην περιοχή αυτή...
, οι ηγέτες της οποίας έχουν καταστήσει σαφές πως σκοπεύουν να «ανακηρύξουν παρανόμως την ανεξαρτησία» της. Την ίδια ώρα ο Κάρλες Πουτζεντεμόν διαμηνύει με συνέντευξή του στο BBC
ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας είναι θέμα ημερών.

Ο βασιλιάς κατήγγειλε την καταλανική κυβέρνηση σε ομιλία του σε πολύ αυστηρό τόνο, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωναν εναντίον της αστυνομικής βίας της Κυριακής, τότε δηλαδή που η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προσπάθησε να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση την οποία είχε απαγορεύσει η ισπανική δικαιοσύνη.

Ο μονάρχης, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν πολύ μετρημένος στις τοποθετήσεις του για τη σοβαρότερη πολιτική κρίση που έχει εκδηλωθεί στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια, κατηγόρησε τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν ότι «καταπάτησε επανειλημμένα (...) και εσκεμμένα» το Σύνταγμα και «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας.

Διαμηνύοντας ότι είναι «ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη», ο βασιλιάς φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση του Ραχόι εναντίον των αυτονομιστών ηγετών.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν αντέδρασε την ομιλία του μονάρχη, ενδέχεται να επικαλεστεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, πάντως επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αποσπάσει τον έλεγχο των θεσμών οποιασδήποτε περιοχής καταφέρνει «σοβαρό πλήγμα στο γενικό συμφέρον του κράτους».

Πιθανή σύλληψη

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας δεν είχε αποκλείσει, σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, τη σύλληψη του Κάρλες Πουτζντεμόν.

Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα και κυρίως χωρίς συνέπειες. Με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, θα μπορεί να προκηρυχθεί εντός 48 ωρών μονομερώς η ανεξαρτησία της περιοχής από το τοπικό κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC χθες και θα μεταδοθεί σήμερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας διαβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πιθανόν «στα τέλη της εβδομάδας».

«Θα ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία 48 ώρες αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των αποτελεσμάτων» του δημοψηφίσματος, επανέλαβε ο Πουτζντεμόν.

Ο ίδιος είχε ζητήσει—ανεπιτυχώς—να υπάρξει μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διένεξη με τη Μαδρίτη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει για την κρίση σε μια κατεπείγουσα συνεδρίασή του σήμερα.

Μέχρι σήμερα, μαζί με την ομάδα του, ο Πουτζντεμόν κατάφερε να αντισταθεί και να ξεπεράσει όλες τις πιέσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση στη Μαδρίτη, αψηφώντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και προγραμματίζοντας μυστικά το δημοψήφισμα που είχε ορκιστεί πως θα απέτρεπε.

Οι εικόνες από τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας για να κλείσουν εκλογικά κέντρα, που είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες άνθρωποι, έκαναν τον γύρο του πλανήτη και προκάλεσαν την αγανάκτηση των πάντων στην Καταλονία.

Είναι η καταλανική κυβέρνηση αυτή που «έχει την πρωτοβουλία» και «η κεντρική κυβέρνηση ακολουθεί και προσπαθεί άγαρμπα να κλείσει τρύπες», σχολίασε ο Αντόνιο Τόρες δελ Μοράλ, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο UNED.

Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, το «ναι» στην ανεξαρτησία συγκέντρωσε το 90% των ψήφων των 2,26 εκατομμυρίων Καταλανών που πήραν μέρος σε αυτή τη διαδικασία δίχως εκλογικούς καταλόγους, δίχως παρατηρητές και δίχως ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, αφού η Μαδρίτη έσπευσε να πάρει μέτρα που εμπόδισαν τις καταλανικές αρχές να έχουν τέτοιες εγγυήσεις.

Πηγή: thetoc.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα