Ο υπερκατάσκοπος Σνόουντεν θα καταλήξει στις φυλακές των ΗΠΑ;

Γράφει η Μαρία Δεναξά

Τα νέα εξακολουθούν να είναι άσχημα για τον καταζητούμενο αμερικανό κατάσκοπο Εντουαρντ Σνόουντεν .
Παρόλο που ο διπλωματικός και mediaκος θόρυβος φαινομενικά καταλάγιασαν, το ερώτημα παραμένει για το ποιος τον θέλει, καθώς η μία μετά την άλλη οι 21 χώρες από τις οποίες ζήτησε πολιτικό άσυλο, του κλείνουν την πόρτα.
Γερμανία, Γαλλία, Ινδία, Βραζιλία, Πολωνία, Ολλανδία αρνήθηκαν να τον υποδεχθούν, ενώ Αυστρία,
Φιλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Ιταλία αφήνουν να εννοηθεί πως θα απορρίψουν το αίτημα του, αν.....
δεν το έχουν κάνει ήδη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές .
Πολλές χώρες κρύβονται πίσω από νομικά προσχήματα, καθώς δεν θέλουν να πάρουν το διπλωματικό ρίσκο της καυτής πατάτας. Aκόμα και η Ρωσία δεν θέλησε να εκνευρίσει περαιτέρω τους Αμερικανούς. Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως ο 30χρόνος κατάσκοπος, θα μπορούσε να παραμείνει στη Ρωσία μόνο αν σταματήσει να βλάπτει με τα ντοκουμέντα του, τους Αμερικανούς !
Από την άλλη, μπορεί οι σχέσεις ΗΠΑ – Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν διαταραχθεί από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, αυτό όμως είναι προσωρινό, καθώς τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν απειλούν την γεωπολιτική ισορροπία.
Απτή απόδειξη το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης ξεκινούν την Δευτέρα όπως το επιθυμούσε η Μέρκελ, παρά την υποκριτική μουρμούρα του σχεδόν ανύπαρκτου στην ευρωπαϊκή σκηνή Φρανσουά Ολάντ.
Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο ένας «σύμμαχος» παρακολουθεί τον άλλο. Σε κανέναν δεν προκάλεσαν εντύπωση πρίν από λίγες ώρες οι λεπτομερείς αποκαλύψεις της εφημερίδας Le Monde σχετικά με το γεγονός ότι και οι Γάλλοι χρησιμοποιούν τον «Μεγάλο Αδερφό» για να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνομιλίες, mail, συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα κτλ .
Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Γαλλίας, DGSE, υποκλέπτει σήματα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλέφωνα στη Γαλλία και σε επαφές μεταξύ της Γαλλίας και άλλων χωρών. Στοιχεία από ηλεκτρονικά μηνύματα, SMS, τηλεφωνικά αρχεία, από το Facebook ή το Twitter αποθηκεύονται για χρόνια . Παρόμοια δράση, δηλαδή, με εκείνη της αμερικάνικης NSΑ την οποία αποκάλυψε ο Snowden .
Τι κάνουν οι Αμερικανοί; πιστεύουν ότι τελικά θα καταφέρουν να επαναπατρίσουν τον προδότη. Ανώτατοι αξιωματούχοι, τα τελευταία 24ωρα, είναι σε εντατική επαφή με πολλές χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία διέλευσης ή τον τελικό προορισμό του. H πρωτοφανής κινητοποίηση έχει ως στόχο να σταματήσει η επιδημία με τα «βαθιά λαρύγγια» όπως με την περίπτωση του Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ o oποίος κατηγορείται για υποκλοπή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν στο WikiLeaks.
Οι ΗΠΑ έχουν επιχειρήματα για να πετύχουν τον στόχο τους . Γνωρίζουν, επίσης, ότι είναι πολύ λίγες οι χώρες εκείνες που θα θελήσουν να έχουν σήμερα προβλήματα μαζί τους. Όποια χώρα προσφέρει άσυλο στον Σνόουντεν θα εκτεθεί σε απίστευτες διπλωματικές πιέσεις από την Αμερική, και όλους όσοι την στηρίζουν, και θα δέχεται χτυπήματα κάτω ή πάνω από τη μέση .
Πρόθυμες να προσφέρουν φιλοξενία στον δραπέτη κατάσκοπο είναι, ίσως, μόνο κάποιες χώρες της Νότιας Αμερικής. Μερικές έχουν ήδη πολύ κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ οπότε δεν θα μπορούσε να τους συμβεί τίποτα χειρότερο …
Keywords
Τυχαία Θέματα