Ο «μοιραίος» κ. Παπανδρέου!

Γράφει ο Dr. Money Αν κάποιος άλλος ήταν στη θέση του κ. Παπανδρέου, θα είχε παραιτηθεί με όλα αυτά που έχουν συμβεί, όμως ο ίδιος ουσιαστικά προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει στη θέση του, παρότι την ίδια στιγμή βγάζει λόγους στη Βουλή, δηλώνοντας ότι δεν είναι γαντζωμένος στην εξουσία.

Ήμασταν της άποψης ότι το ένστικτο αυτοσυντήρησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
θα τους οδηγούσε να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν από τη συνάντηση των Καννών.

Όμως, η επιθυμία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τα οποία συνομιλήσαμε χθες ήταν η αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από κάποιον άλλο, π.χ. Βενιζέλο, που θα....... λάμβανε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι μπορεί να είναι οι ενδόμυχοι λόγοι που καθορίζουν τη στάση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπέστη καίριο πλήγμα με την επιλογή του δημοψηφίσματος και την αποδοχή του τελεσιγράφου των Μέρκελ - Σαρκοζί.

Μερικοί απέδιδαν τη στάση του στην υποτιθέμενη αγάπη του για την εξουσία.

Όμως, άλλοι που βρίσκονται στα ενδότερα του ελληνικού πολιτικοεπιχειρηματικού συστήματος την απέδιδαν στις υποτιθέμενες ανησυχίες του για πιθανές διώξεις από τον κ. Σαμαρά και τη Ν.Δ. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, ο πρωθυπουργός θα ήθελε να διαπραγματευτεί με τον κ. Σαμαρά για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν διώξεις γι’ αυτόν και για άτομα του περιβάλλοντός του.

Οι υποτιθέμενες διώξεις δεν συνδέονται με αποφάσεις σε θέματα πολιτικής, διευκρίνιζαν.

Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Παπανδρέου θα επιζήσει πολιτικά, παρότι από το 2004 και μετά έχει εκπλήξει πολλούς που τον γνώριζαν από παλιά, κατατροπώνοντας υπολογίσιμους εσωκομματικούς αντιπάλους.
Εργατικός, καλών προθέσεων, με ιδιαίτερη έφεση στη διπλωματία και στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και άτομο χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και πείρα στα οικονομικά, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας σε μια δύσκολη στιγμή, το φθινόπωρο του 2009, έχοντας δώσει ανέφικτες υποσχέσεις στον λαό, π.χ. λεφτά υπάρχουν, χωρίς να υπάρχει λόγος.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι αυτή η μη έφεση του Γιώργου Παπανδρέου εξηγείται εν μέρει από την έφεση των υπόλοιπων ανδρικών μελών της οικογένειάς του στα οικονομικά.

Δεν θα είχε τόση σημασία αν ο ίδιος διέθετε έμπειρους και δυνατούς οικονομικούς συμβούλους, με γνώση των αγορών και της πραγματικής οικονομίας και ξεκάθαρες απόψεις για το τι έπρεπε να γίνει.

Έχοντας κόψει δεσμούς με έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν διακρινόταν για τις οργανωτικές του ικανότητες όσο για τις αθλητικές, έπρεπε να βασιστεί σε άλλους.

Όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κ. Κατσέλη και οι άλλοι που τον περιτριγύριζαν δεν ήταν του ίδιου βεληνεκούς και επιπλέον διαφωνούσαν μεταξύ τους και ο πρωθυπουργός δυσκολευόταν να επιλέξει λόγω απειρίας και έλλειψης γνώσεων στα οικονομικά.

Άλλοι, όπως ο καθηγητής Ηρακλής Πολεμαρχάκης, που υποτίθετ
Keywords
Τυχαία Θέματα