Νέα θεωρία: Την Ολυμπιάδα προστατεύουν Καρυάτιδες και Σφίγγες στην Αμφίπολη

Μια άλλη εκδοχή σχετικά με τον τάφο της Αμφίπολης έρχεται να δώσει στο θέμα ο διάσημος βρετανός αιγυπτιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Η αναζήτηση του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», Άντριου Τσανγκ.

Ο συγγραφέας μιλώντας στο Discovery Channel σχετικά με τις πρόσφατες ανακαλύψεις των Καρυάτιδων δήλωσε εντυπωσιασμένος και πρόσθεσε πως: «Οι ρόδακες που διακρίνονται στις φωτογραφίες της ανασκαφής, μοιάζουν με αυτούς του τάφου
του Φιλίππου και φαίνεται πως είναι σύμβολο της δυναστείας».

Μάλιστα δεν διστάζει να πάρει θέση ως προς τον ένοικο του εντυπωσιακού Τύμβου Καστά λέγοντας: «Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα. Το γεγονός πως τώρα έχουμε ένα δεύτερο ζευγάρι θηλυκών φυλάκων του τάφου, δίνει ώθηση στην εικασία ότι πρόκειται για τον τάφο μιας σημαντικής βασίλισσας», εξηγεί.

Για τις Καρυάτιδες μίλησε και η αρχαιολόγος κ. Μενδώνη λέγοντας ότι η ανακάλυψη τους ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο και εντυπωσιακό μνημείο.

Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη μεγαλύτερο μετά την αποκάλυψη των ρόδακων παρόμοιων με αυτόν που βρίσκεται στο κέντρο του 16ακτινου λεγόμενου Ήλιου της Βεργίνας, που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην χρυσή λάρνακα του Φιλίππου και υποδηλώνει την βασιλική καταγωγή του ενοίκου ή τουλάχιστον την σχέση του με την βασιλεία.

Ερωτηματικά γεννώνται και από το γεγονός ότι από την ανατολική Καρυάτιδα λείπει εντελώς το πρόσωπο κάτι που κατά τον καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας τού ΑΠΘ Παναγιώτη Φάκλαρη, στενό συνεργάτη τού Μανώλη Ανδρόνικου μαρτυρά την επέμβαση «ανθρώπινου βέβηλου χεριού»

Οι σφίγγες πάντως που φρουρούν την είσοδο του τάφου υπήρξαν σύμβολο συνδεδεμένο με τις βασίλισσες της Μακεδονίας από τα τέλη του 4 αιώνα π.Χ, αν και δεν ήταν πολύ συνηθισμένες σε μακεδονικούς τάφους της εποχής. Γι αυτό και ο Τσάνγκ δηλώνει:«Υπήρξαν όμως εξέχοντα τμήματα της διακόσμησης σε δύο θρόνους που βρέθηκαν από τα τέλη του 4 αιώνα π.Χ. στην περιοχή του βασιλικού νεκροταφείου στις Αιγές, στη σημερινή Βεργίνα». Ο ένας από τους δύο θρόνους αυτούς πάντως, αποδίδεται στην Ευρυδίκη, τη γιαγιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Ολυμπιάδα είναι η επικρατέστερη «ένοικος» του Τάφου της Αμφίπολης, καταλήγει ο αιγυπτιολόγος, με την Ρωξάνη να έρχεται δεύτερη, αν και δεν αποκλείει να είναι θαμμένες τελικά και οι δυο εκεί. και έναν συνδυασμό των δύο γυναικών. Ωστόσο καμμία θεωρία δεν μπορεί να στέκεται αγέρωχη μπροστά στο μνημείο και αυτό γιατί όλες έχουν τις δικές τους, ισχυρές ή όχι, αδυναμίες.

Συγκεκριμένα η θεωρία της Ολυμπιάδας εμφανίζει μία ισχυρότατη αδυναμία: Το 310 π.Χ. – 309 π.Χ. ο Κάσσανδρος δολοφονεί την Ολυμπιάδα και την Ρωξάνη με τον μικρό Αλέξανδρο Δ'. Έδωσε μάλιστα εντολή το πτώμα της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου να μείνει άταφο για να σαπίσει. Κρίνοντας την κατάληξη της Ολυμπιάδας αλλά και της Ρωξάνης και του διαδόχου, ο Κάσσανδρος γιατί να κατασκευάσει ένα φαραωνικού μεγέθους μνημείο για να θάψει αυτούς που δολοφόνησε;
Keywords
Τυχαία Θέματα