ΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ; (ΜΕΡΟΣ Α)


Γράφει ο Παναγιώτης Μάνδαλος
Ο ποταμός Ρίο Τίντο «κόκκινος ποταμός» στην Ισπανία με κόκκινο νερό που περιέχει σίδηρο και τοξικές ενώσεις που έρχονται από μεταλλείο που χρονολογείται από το 3000 πχ. Τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε μετά από επιφανειακή εξόρυξη μεταλλευμάτων στην Κοκινοπεζούλα όπως είναι σήμερα.
Η μεταλλευτική και εξορυκτική δραστηριότητα είναι από τις αρχαιότερες εργασίες του ανθρώπου αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη του ανθρώπου και του πολιτισμού του. Οι φυλές εξελίχθησαν και η επανάσταση των κατασκευών πέρασε από την λίθινη εποχή στην χάλκινη και μετά
στην εποχή του σιδήρου. Σήμερα στην υπερκαταναλωτική και φυσικά σύγχρονη εποχή που σπαταλάει με ευκολία τις πρώτες ύλες, αφού μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε η ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων υλικών. Η ανάγκη εξεύρεσης πρώτων υλών μεγάλη και φυσικά, οι χώρες που τα παράγουν έχουν....... σημαντική θέση στην αγορά. Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις στις τριτοκοσμικές χώρες που είναι πλούσιες σε τέτοια κοιτάσματα η εκμετάλλευση και η παραγωγή τέτοιων υλικών γίνεται σε πραγματικά πρωτόγονες και απάνθρωπες συνθήκες, όπου άνθρωποι έχουν την ίδια τύχη και μεταχείριση με τα ζώα.
Η εξορυκτική δραστηριότητα, από την λατομική και πλέον ακίνδυνη εξορυκτική δραστηριότητα έως και την μεταλλευτική, έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στην λατομική εκμετάλλευση η όχληση είναι κυρίως αισθητικοοπτικής και ακουστικής μορφής (βλέπε, την αποκρουστική μορφή ενός λατομείου μέσα σε ένα καταπράσινο βουνό που στην κυριολεξία τρώγεται από τις μπουλντόζες και τα μηχανήματα που αναπαράγουν θορύβους), έως την βαριά μεταλλευτική βιομηχανία της εξόρυξης ορυγμάτων όπως χρυσού, αργυρού, κασσίτερου, χαλκού, άνθρακα και άλλων ορυκτών.Στο πρώτο μέρος θα ασχοληθούμε με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αυτών των δραστηριοτήτων για να τελειώσουμε με τα μέτρα που μπορούν να παρθούν για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις γιατί δεν μπορούμε ποτέ να πούμε ότι μπορούμε να τις εκμηδενίσουμε.
Ο ποταμός Ρίο Τίντο «κόκκινος ποταμός» στην Ισπανία με κόκκινο νερό που περιέχει σίδηρο και τοξικές ενώσεις που έρχονται από μεταλλείο που χρονολογείται από το 3000 πχ. Τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε μετά από επιφανειακή εξόρυξη μεταλλευμάτων στην Κοκινοπεζούλα όπως είναι σήμερα.
Η γη είναι εναρμονισμένη με τις συνθήκες της απόλυτης ισορροπίας με το οικοσύστημα που ζούμε και αυτό επιτρέπει την ζωή πάνω σε αυτήν. Η διατάραξη αυτής της ισορροπίας φέρνει αποτελέσματα που μόνο θετικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν στο οικοσύστημα.Έτσι ο άνθρακας αποθηκευμένος στα έγκατα της γης δεν επηρεάζει την ισορροπία του οικοσυστήματος και φυσικά σε άλλες συνθήκες και σε συνάρτηση με πετρώματα μπορεί να αποτελέσει και φίλτρο για τον υδροφόρο ορίζοντα. Άλλα μεταλλεύματα είναι σε ενώσεις και δεν επηρεάζουν την φυσική επίγεια δομή. Τι γίνεται όμως αν αυτά έρθουν στην επιφάνεια. Η απάντηση; Το χάος. Ο άνθρακας, αφήνει κρ
Keywords
Τυχαία Θέματα