Μα την «ύποπτη» Έλενα Παναρίτη;

Δημήτρης Κανελλόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών
Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες θέσεις (αρχίζουν και) μας ξεπερνούν. Το νέο κατόρθωμα της κυβέρνησης φέρει το όνομα... Έλενα Παναρίτη! Η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
(ΔΝΤ). Θα τρελαθούμε εντελώς; Άλλη δεν μπορούσαν να βρουν;Αντί άλλης κριτικής, αντιγράφω από την Αυγή, το φύλλο της 3ης Μαΐου 2012, τρία χρόνια πριν. Τίτλος: «Ο "ύποπτος" ρόλος της κ. Παναρίτη...». «Η Έλενα Παναρίτη ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ» γράφει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «γνωστή για τις μάλλον νεοφιλελεύθερες οικονομικές αντιλήψεις της, άλλαξε "μέντορα" και από τον Γ. Παπανδρέου πήγε στον Αντ. Σαμαρά!». Και παραθέτει η Αυγή μία συνέντευξη της κυρίας Παναρίτη στο (τότε) «Ράδιο Εννέα 98.9»: «Ο κ. Σαμαράς μου κάνει πολύ θετική εντύπωση» έλεγε. Η... «ύποπτη» Έλενα Παναρίτη;Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του την αναφέρει ως «εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού»! Σαφώς και «look who's talking» αλλά όχι πως έχει και άδικο. Αναταράξεις στην κυβέρνηση προκαλεί ο διορισμός Παναρίτη στο ΔΝΤ
Του Νίκου Σβέρκου

Έντονες αντιδράσεις, που φτάνουν μέχρι το Μαξίμου, προκαλεί η απόφαση υπουργών του οικονομικού επιτελείου να ορίσουν εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ την Έλενα Παναρίτη.

Το πρόσωπο της μέχρι πρότινος συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη είχε προκαλέσει ούτως ή άλλως αναταράξεις στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόσο η παλαιότερη θητεία της στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, η κοινοβουλευτική της θητεία από το 2009 μέχρι το 2012, όσο και η επαγγελματική της ενασχόληση στην Παγκόσμια Τράπεζα με αντικείμενο το Περού στη δεκαετία του 1990, συνιστούσαν ένα «παράδειγμα προς αποφυγή».

Η επιλογή του νέου εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ έγινε, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, «μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης, από άτυπη επιτροπή υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση όμως δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπέρ της Έλενας Παναρίτη τάχθηκαν οι Γιάνης Βαρουφάκης και Γιώργος Σταθάκης. «Λευκό» ψήφισε ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ «κατά» τάχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η απόφαση όμως έχει προκαλέσει αναταράξεις σε κυβέρνηση και Κουμουνδούρου, καθώς κορυφαία στελέχη -επισήμως και ανεπισήμως- δηλώνουν την αντίθεσή τους με την οριακή απόφαση του οικονομικού επιτελείου.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, που ζήτησε μέσω twitter ανάκληση της απόφασης από τον πρωθυπουργό.
Keywords
Τυχαία Θέματα