Λατινική Αμερική: Όταν η εξουσία μοιάζει γυναικεία υπόθεση‏

Με την επανεκλογή της στην προεδρία της Βραζιλίας η Ντίλμα Ρούσεφ εξασφαλίζει μία θέση στο ολιγομελές διεθνές πάνθεο των γυναικών, που κατάφεραν να ανανεώσουν τη θητεία τους στην εξουσία της χώρας τους.

Από τη Μαρία Λίλα
Μαζί με τις ομολόγους της στη Χιλή και την Αργεντινή συνιστούν μία ισχυρή γυναικεία τριάδα εξουσίας στη Λατινική Αμερική, παρόμοια με αυτήν των άλλων ηγέτιδων της Ευρώπης,
όπου όμως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να διατηρεί το παπικό προνόμιο της πρωτιάς μεταξύ ίσων – primus inter pares - επισκιάζοντας τις υπόλοιπες γυναίκες αρχηγούς κρατών.


Το Εργατικό κόμμα από το οποίο προέρχεται η 68χρονη οικονομολόγος και πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη χώρα της, αρχικά με τον Λούλα ντα Σίλβα είχε μεταμορφώσει την Βραζιλία και είχε βγάλει από τη φτώχεια εκατομμύρια Βραζιλιάνων, παρά τις πολλές επώνυμες Κασσάνδρες που προέβλεπαν οικονομική καταστροφή και χάος.
Η πρόεδρος επιχείρησε χθες να μετριάσει τις αντιδράσεις στην ακολουθούμενη πολιτική της που ξεσήκωσε μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της, τον περασμένο χρόνο, κυρίως, για ζητήματα κακοδιοίκησης και διαφθοράς.

Μιλώντας τα ξημερώματα ενώπιον των υποστηρικτών της η Ρούσεφ εμφανίστηκε ενωτική λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται τις υψηλές απαιτήσεις των Βραζιλιάνων.
Η κομψή πρώην πρώτη κυρία και πρόεδρος της Αργεντινής



Στη Χιλή, τέλος, η τωρινή πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, που ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα τον περασμένο Μάρτιο ήταν η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στη χώρα της το 2006 όταν και εκλέχτηκε για πρώτη φορά.


Keywords
Τυχαία Θέματα