ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

Γράφει ο Μανόλης Μαυροζαχαράκης
Τα ποικίλα τραγελαφικά που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια με την χώρα μας, θυμίζουν το δράμα ενός αλκοολικού σε ανίατο στάδιο, ο οποίος εισάγεται σε κλινική αποτοξίνωσης και οι θεράποντες ιατροί του χορηγούν μια ισχυρή δόση αλκοόλ ως συνταγή για να τον θεραπεύσουν. Δυστυχώς ένα τέτοιο “κυνικό” σκηνικό στήθηκε γύρω από το νεοελληνικό δράμα χρέους και οι συμμετέχοντες σε αυτό .........αποδείχτηκαν ως καλοί υποκριτές στην «φαρσοκωμωδία»
και λιγότερο στο έργο που πραγματικά εξελίσσεται.
Ολόκληρη η Ευρώπη και οι θεσμοί της, εγκλωβίστηκαν σε ένα σκηνικό μιας διαδραστικής αυτίασης, όπου κανείς δεν ακούει τον άλλο και όλοι μαζί προτείνουν κατά το δοκούν ανεδαφικές ή αδόκιμες λύσεις, οι οποίες εν συνεχεία καταλαμβάνουν τον δημόσιο διάλογο πιστώνοντας εντυπώσεις σε αυτούς που τις εκφέρουν. Το ίδιο σκηνικό εν συνεχεία αναπαράγεται σε επίπεδο χωρών φτάνοντας μέχρι το τελευταίο νοικοκυριό.
Από την άλλη πλευρά εντούτοις υπάρχουν και οι λύσεις που πραγματικά εφαρμόζονται,μόνο που αυτές είναι αμείλικτες και σκληρές και προέρχονται μέσα από τα πνευματικά εργοστάσια του νεοφιλελευθερισμού.
Το μοντέλο πολιτικής που τεκμαίρεται μπροστά στα μάτια μας θα μπορούσε να οριστεί ως «πειθάρχηση ατίθασων χωρών μέσα από την τιμωρία των πολιτών τους».
Η συνταγή αυτή δοκιμάζεται πάνω στην Ελλάδα σε τρέχοντα χρόνο και εντάσσεται στην νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης που επιθυμεί η μεγαλύτερη χώρα της Ένωσης, η Γερμανία, με αυστηρές κυρώσεις στα απείθαρχα κράτη.
Δηλαδή, με επιτροπεία, θεσμό που προσπάθησαν να περάσουν πρώτα στην χώρα μας.
Το όλο εγχείρημα ονομάζεται "δημοσιονομικό σύμφωνο” και σε αυτό έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα άπαντες εκτός από τη Βρετανία και την Τσεχία.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας της νομισματικής ένωσης είναι η υιοθέτηση από κάθε κράτος - μέλος κανόνων για το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, ενσωματώνοντας μέχρι το τέλος του 2012 το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νομοθεσία τους, κατά προτίμηση σε συνταγματικό επίπεδο ή κάτι ανάλογο.
Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο. Στόχος είναι να θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη.
Ήδη υπάρχει συμφωνία και για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) την 1η Ιουλίου, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματισθεί αρχικά. Ωστόσο, οι πόροι του παραμένουν στα 500 δισ. ευρώ στην παρούσα φάση. Πάντως,στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής είναι πιθανό να προστεθούν στα 500 δισ. ευρώ και τα 250 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα υπό μορφή εγγυήσεων το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία λοιπόν μέσα από ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο.
Με τήρηση των συμφωνηθέτων χωρίς αποκλίσεις. Αυτή είναι η νέα λογική, χωρίς ανέσεις και χωρίς περιθώρια ανοχής.
Μόνο που δε θα είμαστε μόνοι. Καθώς οι αυστηροί κανόνες που ζητούν οι Γερμανοί ουσιαστικά θα βάλουν στο
Keywords
Αναζητήσεις
μαυροζαχαρακησ αρχιτεκτονικη ,
Τυχαία Θέματα