Καλό Χειμώνα, γιατί Άνοιξη δεν...

Του Κώστα Στούπα
Κατά το χθεσινό ρεπορτάζ της Νίκης Ζορμπά στο Capital.gr ο πρωθυπουργός θεωρεί πως οι πρόσφατες επιτυχίες της κυβέρνησης είτε αποσιωπήθηκαν είτε διαστρεβλώθηκαν από τον Τύπο.
Ποιες είναι αυτές οι επιτυχίες:.... Η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επιτυχία θεωρεί το νέο προϋπολογισμό διότι όπως υποστηρίζει προβλέπει αυξημένα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες. Επίσης επιτυχία θεωρεί προκαταβολικά την ολοκλήρωση
της α΄ αξιολόγησης διότι θα ανοίξει αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος.
Ετυμολογικά η λέξη επιτυχία προκύπτει από τις λέξεις επί + τεύξη, και σημαίνει πραγματοποίηση κάποιου σχεδίου. Ένα από τα συνθήματα που εξελέγη ο κ. Τσίπρας ήταν το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και ένα άλλο το δεν πληρώνω. Αφού, παρέσυρε αδαείς να μην πληρώνουν δάνεια και φόρους τώρα θεωρεί επιτυχία που θα χάσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.
Αυτό δεν μοιάζει ακριβώς με επιτυχία αλλά με την έννοια που ετυμολογικά προκύπτει από τις λέξεις προς και τύχη (προστυχιά). Ήτοι, χυδαιότητα και αγένεια.
Χρεοκοπία και πλειστηριασμοί σημαίνει εξυγίανση του οικονομικού κύκλου από τα "ζόμπι" που ρουφάνε το αίμα και δεν αφήνουν το καινούργιο να ανθίσει στην οικονομία. Με τόσους φόρους όμως και τόσο εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον μόνο διαφθορά, απάτη και φτώχεια μπορούν να ανθίσουν.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω των δυσμενών προοπτικών που σηματοδοτεί η κυβέρνηση Τσίπρα για τη χώρα και την οικονομία έγινε με εξευτελιστικούς όρους. Οι ιδιώτες και το δημόσιο έχασαν περί τα 30 δισ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες. Κάποιοι με 6-7 δισ. ευρώ, όσο δηλ. οι συντάξεις δυο μηνών απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Η αξία των τραπεζών με τους όρους που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση αποτιμήθηκε περί τα 700 εκατ. ευρώ.
Αν αυτό είναι επιτυχία, τότε τι ήταν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των "Σαμαροβενιζέλων" που είχαν εξασφαλίσει για το δημόσιο μελλοντικά έσοδα από την πώληση του 70-80% των τραπεζών που ήλεγχε το ΤΧΣ;
Για τα αυξημένα κονδύλια σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες ας κάνει μια βόλτα από οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο ή κοινωνικό συσσίτιο όπου καλύπτουν τις ανάγκες τους οι άνεργοι, για να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει προστεθεί μόνο τους τελευταίους μήνες από τον ίδιο και την περίφημη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη.
Για την επιτυχία της αξιολόγησης και το άνοιγμα του δρόμου για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι νωρίς ακόμη. Στον Σαμαρά την είχαν υποσχεθεί από το Φθινόπωρο του 2012. Μόλις είδαν πως θα χάσει την εξουσία την κράτησαν σαν διαπραγματευτικό χαρτί για τον επόμενο.
Η οικουμενική
"Πολιτική σταθερότητα σημαίνει σεβασμός στο εκλογικό αποτέλεσμα, ξεχάστε την οικουμενική". Δήλωσε ο πρωθυπουργός προχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να συμπληρώσει: "Ξεχάστε οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση τεχνοκρατών, η διαπλοκή κορυφώνει τον πόλεμο απέναντί μας, η κυβέρνηση θα αντέξει και θα κριθεί σε τέσσερα χρόνια...".
Φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία. Είναι θέμα χρόνου, ίσως και λίγων εβδομάδων, μια οικουμενική να αποτελεί τη μοναδική διέξοδο και όχι απειλή για την ίδια την κυβέρνηση. Κατά τα φαινόμενα οικουμενική θα ζητά η κυβέρνηση και θα αποστρέφεται η αντιπολίτευση...
Τα πράγματα βαίνουν καλά όταν τα σκυλιά ουρλιάζουν μόνο και το καραβάνι τραβάει το δρόμο του. Τα προβλήματα ενσκήπτουν όταν το καραβάνι εμφανίζει τάσεις διάλυσης και τα σκυλιά είναι τρομαγμένα και πεινασμένα.
Στην κυβέρνηση όμως φαίνεται να έχουν πρόβλημα με τις εκτιμήσεις της κατάστασης και που ενδέχεται να οδηγεί αυτή.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα σε δυο περίπου μήνες συμπληρώνει ένα χρόνο στην εξουσία. Ποτέ άλλοτε καμιά κυβέρνηση δεν έπεσε έξω σε όλες τις στρατηγικές εκτιμήσεις της.
Η στρατηγική επιλογή της εκβίασης της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας με ένα κραχ που θα δημιουργούσε η ρήξη με την Ευρωζώνη τον περασμένο Ιούνιο απέτυχε παταγωδώς.
Οι αγορές όχι μόνο δεν ταρακουνήθηκαν από τη ρήξη Ελλάδας Ευρωζώνης και την προοπτική εξόδου από το ευρώ, αλλά πήγαν καλύτερα.
Το αποτέλεσμα ήταν:
-τα capital controls,
-η στάση πληρωμών του δημοσίου προς το ιδιωτικό τομέα,
-η αύξηση της ανεργίας,
-η φυγή άνω των 40 δισ. ευρώ καταθέσεων από τις τράπεζες,
-η απώλεια από το δημόσιο και ιδιώτες μετόχους περί των 25-30 δισ. ευρώ των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών,
-η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς επίλυση του Κυπριακού. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εκβιάσει την Ευρώπη δίνοντας μαζικά ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες και λαθρομετανάστες προκειμένου να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός Σέγκεν.
Ποτέ καμιά άλλη κυβέρνηση δεν έχει πέσει έξω σε όλες τις στρατηγικές της πολιτικές επιλογές και εκτιμήσεις. Αυτό έχει ήδη συνέπειες και θα έχει και άλλες χειρότερες.
Όταν κάποιος εκφράζει μια εκτίμηση, η σημασία της δεν εξαρτάται από το πόσοι συμφωνούν μαζί της, αλλά από το ποιοι. Κατά αυτήν την έννοια η παρακάτω εκτίμηση του Αδαμάντιου Πεπελάση, έχει τη δική της σημασία.
"Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν προετοιµάζεται γι' αυτό που έρχεται. Φοβούµαι πως θα είναι τόσο βαρύ, τόσο απογοητευτικό, τόσο απειλητικό που θα προκαλέσει δοµικά, αθεράπευτα τραύµατα στην ατοµική και συλλογική συνείδηση. Αυτά δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόµη, µόνον κάποιες νύξεις καθώς είµαστε αµνήµονες και επιρρεπείς στα ωραία λόγια. Βλέπω το πέρας των ψευδαισθήσεων και της εικονικής πραγµατικότητας να πλησιάζει.
Βλέπε: Προσπαθώ αλλά δεν ελπίζω…
Ο Χειμώνας του 2015-16 ξεκίνησε και επίσημα πριν τρεις μέρες. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη όταν τελειώσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Δυστυχώς η χώρα διανύει τη χειρότερη πενταετία των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Ενώ βρίσκεται στη χειρότερη φάση της τελευταίας πενταετίας μετά τη χρεοκοπία του 2010.
capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα