Ισόβια ασυλία για την πάρτη του ψήφισε ο Λουκασένκο...


...μαζί με εμπόδια στους αντιπάλους...

Σε μια νέα αυταρχική κίνηση προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπογράφοντας ένα νέο νόμο που του παρέχει ισόβια ασυλία από ποινική δίωξη και εμποδίζει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που ζουν στο εξωτερικό να είναι υποψήφιοι σε μελλοντικές προεδρικές εκλογές...
Ο νόμος ισχύει θεωρητικά για κάθε πρώην πρόεδρο και μέλη της οικογένειάς
του. Στην πραγματικότητα, αφορά μόνο τον 69χρονο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία για σχεδόν 30 χρόνια, σημειώνει σχετικά το Associated Press.
Το νέο μέτρο φαίνεται να στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Λουκασένκο και στην εξάλειψη των πιθανών αμφισβητιών στις επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το 2025.
Ο νόμος αυστηροποιεί σημαντικά τις απαιτήσεις για τους υποψήφιους προέδρους και καθιστά αδύνατη την εκλογή ηγετών της αντιπολίτευσης που κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια. Μόνο οι πολίτες της Λευκορωσίας που διαμένουν μόνιμα στη χώρα για τουλάχιστον 20 χρόνια και δεν είχαν ποτέ άδεια διαμονής σε άλλη χώρα μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα.
Η Λευκορωσία συγκλονίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του Λουκασένκο τον Αύγουστο του 2020 για έκτη θητεία, την οποία η αντιπολίτευση και η Δύση καταδίκασαν ως αποτέλεσμα νοθείας. Εκείνη την εποχή, οι αρχές της Λευκορωσίας συνέλαβαν περισσότερους από 35.000 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους βασανίστηκαν υπό κράτηση ή έφυγαν από τη χώρα.
Ο Λουκασένκο έχει επίσης κατηγορηθεί για συμμετοχή στην παράνομη μεταφορά παιδιών από ρωσικά κατεχόμενες πόλεις της Ουκρανίας στη Λευκορωσία.
Ο νόμος λέει επίσης ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της οικογένειάς του θα έχουν ισόβια κρατική προστασία, ιατρική περίθαλψη, ασφάλιση ζωής και υγείας. Μετά την παραίτηση, ο πρόεδρος θα γινόταν επίσης μόνιμο ισόβιο μέλος της άνω βουλής του κοινοβουλίου.
Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια, η οποία κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία το 2020, είπε ότι ο νέος νόμος είναι η απάντηση του Λουκασένκο στον «φόβο του για ένα αναπόφευκτο μέλλον», υποδηλώνοντας ότι ο Λουκασένκο πρέπει να ανησυχεί για το τι θα του συμβεί όταν φύγει από την εξουσία.
«Ο Λουκασένκο, ο οποίος κατέστρεψε τις τύχες χιλιάδων Λευκορώσων, θα τιμωρηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καμία ασυλία δεν θα τον προστατεύσει από αυτό, είναι μόνο θέμα χρόνου», είπε η Τιχάνοφσκαγια.
Keywords
Τυχαία Θέματα