Η φορομανία βλάπτει σοβαρά (και) την κυβέρνηση

Οι εξοντωτικοί φόροι που καλούνται να πληρώσουν τους επόμενους μήνες οι έντιμοι πολίτες που δηλώνουν τα εισοδήματά τους θα δώσουν τη χαριστική βολή στο κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που εξακολουθεί να επιπλέει. Αλλά το πολιτικό κόστος αυτής της κυβερνητικής επιλογής θα είναι -όπως όλα δείχνουν- βαρύ. Μια πρωινή επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στον υπουργό Οικονομικών (μέσω του ΣΚΑΙ) είναι απολύτως ενδεικτική της έντασης που σωρεύεται και της δυσκολίας των βουλευτών της συμπολίτευσης να υποστηρίξουν τη φοροεπιδρομή την ώρα που η φοροδιαφυγή
οργιάζει...
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του στην "Καθημερινή", αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το επιχείρημά του είναι ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μειώσεις φόρων, ενώ έχουν διανυθεί τα δύο τρίτα της διαδρομής στην πορεία προς το πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, η εντύπωση ότι πρόκειται να τεθεί τέτοιο θέμα στην Τρόικα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου ευθέως είπαν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί αυτό το μέτρο γιατί δεν απέδωσε δημοσιονομικά, ενώ προκάλεσε σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός που πολύ πρόσφατα δεν θέλησε να ψηφίσει τη σύμβαση για τα κρατικά λαχεία χαρακτήρισε εσφαλμένη τη στάση του υπουργού Οικονομικών και δεσμεύτηκε ότι η ίδια θα δώσει μάχη για να μειωθεί ο συγκεκριμένος φόρος. Πόσοι βουλευτές του κόμματός της δεν θα την ακολουθήσουν;

Άλλωστε, το συγκυβερνών της ΝΔ κόμμα δείχνει όλο και ζωηρότερη διάθεση αποστασιοποίησης από τον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο επιχειρεί να εμφανίσει ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική.

Η απροθυμία του οικονομικού επιτελείου να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τρόικα το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει να κάνει, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, με το φιάσκο στο οποίο εξελίχθηκε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ενα μέτρο που ανακοινώθηκε με πρωθυπουργικό διάγγελμα και έκτακτη τηλεοπτική μετάδοση και διαφημίστηκε ως πανάκεια για την αναθέρμανση της οικονομίας απέτυχε στην εφαρμογή του παταγωδώς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο οι δύο στους δέκα προχώρησαν σε μειώσεις τιμών, δικαιώνοντας την Τρόικα που έλεγε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν πρόκειται να αποδώσει δημοσιονομικά μέσα από την αύξηση της κατανάλωσης. Ακριβώς επειδή η πρώτη απόπειρα της κυβέρνησης να μειωθεί κάποιος έμμεσος φόρος οδήγησε σε κακό αποτέλεσμα, το πιθανότερο είναι να μην δεχτούν οποιαδήποτε σχετική συζήτηση οι εκπρόσωποι των πιστωτών.

Αντίθετα, είναι απολύτως αναμενόμενο ότι θα επιμείνουν για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Οι επιδόσεις των φοροελεγκτικών-φοροεισπρακτικών μηχανισμών είναι κάκιστες και τα "σαφάρι" του ΣΔΟΕ που απολαύσαμε το καλοκαίρι στους τουριστικούς προορισμούς προσφέρουν θέαμα, αλλά όχι και έσοδα για τα ταμεία.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου λένε διάφορες δικαιολογίες, όπως για παράδειγμα ότι δεν συνεργάζονται πρόθυμα οι τράπεζες και δεν ανοίγουν γρήγορα λογαριασμούς προσώπων για τα οποία έχει ζητηθεί διασταύρωση καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων. Επικαλούνται τον κουρασμένο και διαλυμένο κρατικό μηχανισμό, τα παράθυρα του νόμου που επιτρέπουν παρελκύσεις και καθυστερήσεις μέχρι να καταβληθεί ένα πρόστιμο που επιβάλλεται.

Ο,τι και να πουν, εκτίθενται. Ζητούν από τους ίδιους και τους ίδιους να πληρώσουν για αυτά που δεν έχουν. Και αφήνουν τους άλλους να ξεφεύγουν μέσα από τις τρύπες ενός συστήματος που εκ προμελέτης παραμένει διάτρητο. Οι φορολογούμενοι έχουν να ανεβούν ένα βουνό, αλλά η βία που υφίστανται δεν σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει πολιτικά γεγονότα. Σήμερα ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, αύριο θα είναι κάποιος άλλος συνάδελφός της που θα θελήσει να πλύνει τα χέρια του για το βάρος που ρίχνεται στις πλάτες των ήδη τσακισμένων.
Keywords
Τυχαία Θέματα