Γ.Α.Π.: Η επένδυση σε «αριστερή παρένθεση» είναι εθνικό έγκλημα



Μάλιστα είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τώρα που έγινε πρωθυπουργός και αντιμετωπίζει τους δανειστές και τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες και συσχετισμούς έχει χρέος να αποκαταστήσει την αλήθεια σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης την διετία 2009-2011.

Ο πρώην πρωθυπουργός, παρά την σκληρή εκλογική αποτυχία, επιχειρεί να εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την άποψη του ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει
το εγχείρημα του και βέβαια να συγκρατήσει.... απογοητευμένους υποστηρικτές του, δηλώνοντας ότι παρά την μη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, υπάρχει πεδίο πολιτικής δράσης.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Γιώργος έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω του την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και να πείσει ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι μια νέα πολιτική προσπάθεια με αριστερό- μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό και σοσιαλιστική ιδεολογική προσέγγιση.

Το στοίχημα του βέβαια είναι, αν δεν υπάρξουν στην επόμενη διετία σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, αν θα κατορθώσει σε βάθος χρόνου να διατηρήσει όντας εκτός Βουλής τους υποστηρικτές του και την οργανωτική διάρθρωση που επιχειρεί με την Συνδιάσκεψη να στήσει με τα πενιχρά, όπως ομολόγησε, οικονομικά μέσα που διαθέτει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Ο ίδιος πάντως υπαινίχθηκε ότι και προεκλογικά χτυπήθηκε από ένα μιντιακό – τραπεζικό σύστημα εξ αιτίας του αγώνα του κατά της διαπλοκής, ενώ επεσήμανε ότι καμία άλλη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα δεν εντάσσει στην αναπτυξιακή και προγραμματική της πολιτική την Κλιματική Αλλαγή, που θα αποτελέσει και το υπό αριθμό 1 αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα τα επόμενα χρόνια.

Ο Γιώργος στην ομιλία του υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχτεί η εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι ακολουθεί τη δική του προσπάθεια του 2009 από καλύτερους όρους, ενώ εκτίμησε πως όσο εισχωρεί στους διεθνείς οργανισμούς και συνομιλητές ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνειδητοποιήσει ότι οι εξελίξεις που μας οδήγησαν στο μνημόνιο ήταν μονόδρομος.

Όπως είπε παρά την έντονη και σφοδρή κριτική που δέχτηκε ο ίδιος δεν υπάρχουν περιθώρια για υπονόμευση της κυβέρνησης: «Βάζουμε πλάτη σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα - και τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν. Δεν μένω στο ότι εμένα με λιθοβολούσαν όλοι, όταν τότε αγωνιζόμουνα να αποτρέψω την χρεοκοπία και την κατάρρευση της χώρας. Όταν μας εξύβριζαν - μας αποκαλούσαν Τσολάκογλου. Ήμασταν μόνοι τότε, αλλά δεν εύχομαι το ίδιο στην Κυβέρνηση σήμερα. Για το καλό της πατρίδας. Για το καλό του Ελληνικού λαού.»

Επιτιθέμενος προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σημείωσε: « Όσοι λειτουργούν με στόχο μια "αριστερή παρένθεση" επενδύουν σε ένα εθνικό έγκλημα. Πρώτα, γιατί φαίνεται ότι δεν μπορούν να σεβαστούν την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών. Το χειρότερο, γιατί φαίνεται ότι επιθυμούν την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης σε μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος.»

Στο σημείο αυτό έριξε και την αιχμή του για τον Αντώνη Σαμαρά: « Την ίδια αποτυχία εύχονταν το 2009, το 2010 και το 2011. Όσο δεν ήσαν οι ίδιοι σε θέσεις εξουσίας. Αντί να βάλουν πλάτη - τότε μάλιστα, που οι συνθήκες ήταν ακόμα πιο δύσκολες. Όταν στην Ευρώπη και στις αγορές, η αξιοπιστία της χώρας ήταν στο ναδίρ. Δεν μας άκουγαν, δεν μας πίστευαν, δεν είχαν πειστεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει. Η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτύχει.»

Για την διαπραγμάτευση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «η Κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει και εμείς θα στηρίξουμε: την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και τη μάχη που δίνει για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε κάθε θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης .
Για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων που έγιναν με τεράστιες θυσίες. Σημείωσε δε ότι δεν « χρειάζονται βεβιασμένες ενέργειες που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα παρόμοια με αυτά που έζησε η Κύπρος. Ούτε μπορεί η κυβέρνηση να στηρίζει την αναπτυξιακή της πολιτική στην υπερέκδοση εντόκων γραμματίων. Γιατί αυτά αποστερούν τους πολύτιμους και περιορισμένους πόρους που έχει στη διάθεση του το τραπεζικό σύστημα για να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τόνισε τις δυσκολίες λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει κινήσεις που θα επιφέρουν κρίση στις ελληνικές τράπεζες: « Αν δεν μπορούν να βρουν κεφάλαια κίνησης η κεφάλαια για επενδύσεις, επειδή θα τα δανειστεί το κράτος, τότε θα πνιγούν από την πιστωτική ασφυξία και η προοπτική για έξοδο από την κρίση θα χαθεί. Θα συνεχίζουμε με νέα μνημόνια έστω και εάν τα βαφτίσουμε με άλλο όνομα.

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ για την πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω του ELA, oι συνθήκες στον τραπεζικό σύστημα είναι τέτοιες που χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. Πρέπει να διδαχτούν και να διδαχτούμε από όσα έγιναν στην Ιρλανδία και στην Κύπρο

Όσον αφορά στην κριτική που δέχτηκε ως πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της κρίσης ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί παιχνίδι με την δεξιά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιτιθέμενος για άλλη μια φορά στον Κ. Καραμανλή, λέγοντας: « Αλήθεια, τώρα που έγινε Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, γιατί δεν ρωτάει τους αρμόδιους της ΕΕ, ποιο ήταν τελικά το έλλειμμα της χώρας το 2009; Γιατί δεν τους ρωτάει ποιος έφταιγε για τα χάλια της χώρας; Το ρώτησε αυτό στον Γιούνκερ, ρώτησε για παράδειγμα να μάθει τελικά ποια κυβέρνηση έπαιξε εγκληματικά παιχνίδια με το έλλειμμα της χώρας ή φοβόταν την απάντηση, γιατί μετά δεν θα έβρισκε υποψηφίους Προέδρους Δημοκρατίας;»

Κάλεσε ακόμα τον πρωθυπουργό να ρωτήσει : « τους υπευθύνους του ΔΝΤ να του πουν την αλήθεια για το άλλο παραμύθι που κυκλοφόρησε και ο ίδιος στην Ελλάδα, ότι όλα ήταν δήθεν προσχεδιασμένα από τον Παπανδρέου; Γιατί δεν τους ρωτάει πότε αποφασίστηκε το Μνημόνιο; Και να ρωτήσει όποιον θέλει αν υπήρχε περίπτωση η Ελλάδα να βρει χρήματα από αλλού και τα αρνήθηκε. Ακόμα ένα παραμύθι που διακίνησε με μεγάλη ευλάβεια για χρόνια ο κ. Τσίπρας. Να ρωτήσει αν υπήρχε κάποιος που θα δάνειζε δεκάδες δισεκατομμύρια στην παντελώς αναξιόπιστη και βυθισμένη μέσα στο βούρκο αγνώστου βάθους ελλειμμάτων Ελλάδα του Καραμανλή. Να τους ρωτήσει. Αλλά όταν θα γελάσουν μαζί του, να έρθει να μας το πει.»

Μάλιστα αναρωτήθηκε « που είναι τώρα όλοι αυτοί, γιατί δεν έρχονται να στηρίξουν τη χώρα και υποχρεώνεται η κυβέρνηση να ζητά την έγκριση των Ευρωπαίων; Να εγγυηθούν αυτοί ότι θα αγοράσουν τα 15 δις έντοκα που θέλει να εκδώσει η κυβέρνηση. Για να μην στερηθεί η οικονομία από εγχώριους πόρους. Και να εξασφαλίσει και η Κυβέρνηση τον αναγκαίο χρόνο για να προετοιμάσει τις προτάσεις που θέλει να καταθέσει στην Ευρώπη. Έχει χρέος να αποκαταστήσει την αλήθεια που και ο ίδιος διέσυρε για χρόνια. Έχει χρέος ως Πρωθυπουργός να πει την αλήθεια.

Έχει χρέος, όχι για την δικαίωσή μας, αλλά γιατί μόνο με αλήθειες θα χτυπήσουμε τα πραγματικά αίτια, μονό σε αλήθειες θα οικοδομήσουμε γερές βάσεις για το αύριο της χώρας μας.»
Με σκληρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στη χώρα, αλλά και αιχμές ότι ο Τσίπρας μέρα με την μέρα δικαιώνει την πολιτική του, εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου το πρωί του Σαββάτου στην Πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στελεχών και φίλων του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Keywords
Τυχαία Θέματα