Επιστροφή στις 5 Μαΐου ή νέο σκηνικό στις 18 Ιουνίου;

Γράφει ο Δημήτρης ΤρικεριώτηςΣενάριο επιστροφής στις 5 Μαΐου…
Πιθανό. Η εκλογική καταγραφή της διάσπασης της ΝΔ στους ΑΝΕΛ και τη ΔΣ, που αποτυπώθηκε στις εκλογές της 6 Μαΐου, φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι εν μέρει μπορεί να αντισταθμιστεί και σε συνδυασμό
με την ενίσχυση από το ΛΑΟΣ, η ΝΔ να παρουσιάσει, έστω σαν συγκολλημένο, άναρχο, τυχοδιωκτικό και αναπαλαιωμένο υλικό, εκλογική αύξηση τέτοια, που αν της δώσει την ........
πρώτη θέση, να είναι αρκετή για να κυβερνήσει με το αποδεκατισμένο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο επίσης θα έχει εισπράξει, μπροστά στο φόβο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σενάριο για μια θριαμβευτική επιστροφή του δικομματισμού – τώρα με υπεροχή της ΝΔ – και με ισχνή πλειοψηφία περί τις 160 έδρες, και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να φέρει σε δύσκολη θέση την ΔΗΜΑΡ, μπορεί να συμβεί με τη ΝΔ πρώτη γύρω στο 28% και το ΠΑΣΟΚ ακόμη και γύρω στο 10%.
Σενάριο επιστροφής στις 7 Μαΐου…
Απίθανο. Πρακτικά είναι αδύνατο να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, είτε προηγηθεί η ΝΔ, είτε προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τις σχεδόν πάνω από 125 έδρες που θα πάρει το πρώτο κόμμα θα είναι ζήτημα απλής αριθμητικής να προστεθούν στη μία περίπτωση οι λογικά αναμενόμενες έδρες του ΠΑΣΟΚ και στην άλλη οι λογικά αναμενόμενες έδρες της ΔΗΜΑΡ ή και των ΑΝΕΛ. Στις εκλογές της Κυριακής είναι εφικτό είτε να ανασχηματιστεί μια μνημονιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μικρότερη σε σχέση με εκείνην που ίσχυε μέχρι τις 5 Μαΐου, είτε να σχηματιστεί μια νέα ισχνή αντιμνημονιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Λογικά, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν οι αποτυχημένες λιτανείες της διερευνητικής εντολής των προηγούμενων εκλογών – εξαιτίας των τότε 149 εδρών ΝΔ+ΠΑΣΟΚ.
Σενάριο νέου πολιτικού σκηνικού στις 18 Ιουνίου…
Πιθανό. Η άνοδος της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ από 4,6% τον Οκτώβρη του 2009 σε 16,8% ΣΥΡΙΖΑ + 6,1% ΔΗΜΑΡ τον Μάϊο του 2012, χωρίς αμφιβολία συνδιάζεται με την ελεύθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ. Και η ακόμη μεγαλύτερη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταγραφεί την Κυριακή, θα συνδυαστεί και με την πτώση κομμάτων από το φάσμα της αριστεράς, όπως το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Ανεξάρτητα όμως από τη κομματογραφία των μετακινήσεων, η εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στη συσσώρευση και έκφραση του κινήματος κοινωνικής διαμαρτυρίας που διογκώνεται χωρίς αξιόπιστη πολιτική απάντηση από το σύστημα εξουσίας από το 2009 και μετά. Σε αυτό το πιθανό σενάριο κυβέρνησης της αριστεράς με ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ και ενδεχομένως ανοχή ή συμμετοχή των ΑΝΕΛ, ενδιαφέρον θα έχει η τελική στάση του ΠΑΣΟΚ που θα εξαρτηθεί από τον πολιτικό προσανατολισμό του «νέου» ΠΑΣΟΚ για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά ο κ.Βενιζέλος.

Συζήτηση…
Οι διαφαινόμενοι προεκλογικοί συσχετισμοί αναδεικνύουν ένα πραγματικό ερώτημα για τον ψηφοφόρο: «επιστροφή στο δικομματικό πολιτικό σκηνικό ή σταθεροποίηση του τολμηρού βήματος της 6ης Μαΐου και δημιουργία νέου πολιτικού σκηνικού στη χώρα;»
Λίγες ώρες πριν την κάλπη δεν είναι η στιγμή για εκφοβισμούς και πολιτικές αναλύσ
Keywords
Τυχαία Θέματα