Επαίρεται για τον προϋπολογισμό και το νέο ασφαλιστικό παρά τα πυρά...


«Η χρονιά κλείνει με θετικές ειδήσεις από το πεδίο της οικονομίας και με σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο 2024» ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός μιας χώρας μα χαμηλά εισοδήματα και περιορισμένες κοινωνικές δαπάνες...


Στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχωρίζει τις αυξήσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, την επαναφορά των τριετιών και φοροελαφρύνσεις, «που αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ ως αντίβαρο στον
πληθωρισμό», και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος σηματοδοτεί μια περίοδο υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και προβλέπει επίσης αύξηση προσλήψεων στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

« Η Ελλάδα αναμένεται να έχει το 2024 διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την Ευρωζώνη, χαμηλότερο πληθωρισμό, μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης και ταχύτερη πτώση του δημοσίου χρέους και του κρατικού ελλείμματος» σημειώνει παρότι οι κοινωνικές μεταβιβάσεις μειώνονται κατά περισσότερο από 2 δισ. ευρώ και οι υπηρεσίες των υπουργείων Παιδείας και Υγείας απαξιώνονται στον σχέδιο του προϋπολογισμού.
Στην καθιερωμένη ανασκόπηση της Κυριακής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης, όπως το υπό διαβούλευση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που παραχωρεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές τη φορολόγηση από 5% ώς και 20% των συμπληρωματικών συντάξεων και εφάπαξ που δίνουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.
«Περιλαμβάνει, όπως είχαμε δεσμευτεί, την κατάργηση από τη νέα χρονιά της περικοπής του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους» υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τους servicers έκανε λόγο για «ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών με βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και νέες αυστηρές υποχρεώσεις διαφάνειας από τις εταιρείες διαχείρισης που αν δεν ανταποκρίνονται θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα.
«Χάρη στην πολιτική μας τα τελευταία 4 χρόνια τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί κατά 23 δισ. ευρώ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος προς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς έχει επίσης μειωθεί από 68,3% σε 61% ως προς το σύνολο του ιδιωτικού χρέους (φυσικά πρέπει να κάνουμε κι άλλα βήματα για να μειωθεί περαιτέρω), ενώ τα πράσινα ενήμερα δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ» πρόσθεσε.
Για ακόμα μία Κυριακή ο πρωθυπουργός μίλησε για τους πλημμυροπαθείς, που παραμένουν αβοήθητοι σχεδόν τρεις μήνες μετά την τραγωδία. Ο ίδιος ξεχώρισε «ενα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που παίρνουμε, η σύσταση Ειδικού Φορέα για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, μείζον πρόβλημα με το οποίο μέχρι τώρα ασχολούνται (κρατηθείτε) 50 Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, 49 Τοπικοί και ένας Γενικός».
Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε ξανά για τα επιδόματα Δεκεμβρίου σημειώνοντας πως «τα επόμενα 24ωρα ξεκινάει η καταβολή για 2 χρόνια του επιδόματος ενοικίου και συγκατοίκησης, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα θα δοθεί ως προκαταβολή στις επιχειρήσεις των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον Daniel το 35% της ζημιάς που έπαθαν».
Τέλος, αναφέρθηκε στο «καταλυτικής σημασίας εργαλείο» του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς βέβαια να απαντήσει στην κριτική για την κατανομή των πόρων του. «Μέσα στη βδομάδα υποβάλαμε στις Βρυξέλλες αίτημα για να εκταμιεύσουμε 1,8 δισ. ευρώ, την τρίτη δόση φθηνών δανείων προς επιχειρήσεις από το Ταμείο, νωρίτερα απ' ό, τι σχεδιάζαμε. Συνολικά έχουν υποβληθεί στις τράπεζες επενδυτικά σχέδια για ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα