Εκλογή Τραμπ: Έλληνας υπουργός: Γιατί είναι απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η εκλογή Τράμπ στις ΗΠΑ εμφανίσθηκε στην Επιτροπή Απολογισμού – Ισολογισμού της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη συζήτηση του Απολογισμούτου 2014
Χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης εξέφρασε τις ανησυχίες του για δυο λόγους. Ο πρώτος όπως είπε είναι ότι «οι θέσεις του εκλεγμένου....
προέδρου είναι το λιγότερο ασαφείς, τόσο στο θέμα του Μεταναστευτικού
όσο και στο διεθνές εμπόριο, όσο και στην εξωτερική πολιτική και προφανώς η αβεβαιότητα που προκύπτει κάνει κακό όχι μόνον στην ίδια την αμερικανική οικονομία, όσο και στην παγκόσμια. Μία πηγή λοιπόν είναι αυξημένη αβεβαιότητα που προκύπτει από το αποτέλεσμα αυτό».

Ο δεύτερο λόγος ανησυχιών του πηγάζει από το γεγονός ι ότι «σύμφωνα με την δέσμευσή του για την επόμενη δεκαετία ο Τράμπ έχει πλάνο να δαπανήσει 1 τρις. δολάρια σε επενδύσεις υποδομής και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε σημαντική και ταχύτατη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από το 35% στο 15%, της φορολογίας εισοδήματος του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 39,6% στο 33% και της κατάργησης ενός φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που ήδη ισχύει στις ΗΠΑ».

Αυτό είπε ο κ. Χουλιαράκης «θα έχει ως αποτέλεσμα, τόσο η αύξηση των δαπανών, όσο και η άμεση και εξαιρετικά μεγάλη μείωση της φορολογίας, την επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ.

Η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ, σημαίνει σημαντική υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου ή ανατίμηση του ευρώ. Ένας κίνδυνος για μας. Στην δε, προσπάθειά της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, να συγκρατήσει ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις που θα δημιουργηθούν, λόγω υποτίμησης, θα αυξήσει τα επιτόκια.

Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, σημαίνει μείωση της ρευστότητας στην παγκόσμια Οικονομία κάτι που εγκυμονεί κινδύνους και για την ευρωπαϊκή οικονομία και για την παγκόσμια οικονομία».

Ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε πως η μείωση της φορολογίας είναι οικονομική πολιτική των Ρεπουμπλικάνων και το είχε κάνει την δεκαετία του 80 και ο Ρίγκαν, φαίνεται το επαναλαμβάνει τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ…. Μάλιστα την «διασύνδεσε» και με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, υποσχέθηκε μείωση έξι φορολογικών συντελεστών με συνολικό κόστος που ξεπερνά αθροιστικά τα 4 δις ευρώ. Στην ελληνική περίπτωση αυτή η επιθετική και αλόγιστη μείωση της φορολογίας, δεν θα οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος, όπως στις ΗΠΑ καθώς είναι το κοινό νόμισμα, ούτε και στην περαιτέρω επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου, αλλά θα οδηγήσει όμως σε εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών, σε απώλεια της αξιοπιστίας θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός τέταρτου προγράμματος ή για να τα αποφύγει όλα αυτά σε λεηλασία του κοινωνικού κράτους.​...»

Στην δευτερολογία του πάντως ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ για τις «εξισώσεις» του σημείωσε πως «δε ν ήθελε να εξισώσει καμία περίπτωση τον πρόεδρο της ΝΔ με το νέο αμερικανό πρόεδρο Τράμπ…»
Keywords
Τυχαία Θέματα