Διορισμοί με το σταγονόμετρο στα σχολεία

Δραματική μείωση θα παρουσιάσουν φέτος οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Οι διορισμοί στα σχολεία θα γίνουν με το σταγονόμετρο. Υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 600. Περιορισμένη θα είναι και η απορρόφηση αναπληρωτών, που θα κυμανθεί από 5.000 έως 6.000 δασκάλους και καθηγητές.
Δραματική μείωση στους μόνιμους διορισμούς (κατά 75%) των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη φετινή σχολική χρονιά (2011-12) ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
Πέρυσι είχαν διοριστεί περίπου 2.500 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές. Για φέτος οι πληροφορίες λένε ότι οι διορισμοί θα μειωθούν δραστικά και μπορεί να περιοριστούν μόνο σε 600 άτομα και για τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο "Εθνος" στελέχους του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το θέμα, που υπογράμμισε ότι "η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά τα...... πράγματα είναι δύσκολα για τη φετινή χρονιά...".

Την ίδια στιγμή αναμένεται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους (συνταξιοδοτήσεις) πάνω από 11.500 εκπαιδευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο πρέπει να προσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές, κάτι επίσης δύσκολο λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Εγκύκλιος
Οσον αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000-6.000, ενώ πέρυσι είχαν διοριστεί συνολικά 15.000 άτομα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση της εγκυκλίου για τους μόνιμους διορισμούς από το υπουργείο Παιδείας αλλά μέχρι χθες ο τελικός αριθμός δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση φέτος και όσον αφορά σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι η χειρότερη χρονιά και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει να στελεχώσει τις σχολικές μονάδες, χωρίς τον Σεπτέμβριο να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Συμμάζεμα
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έκανε μια προσπάθεια συμμαζέματος των σχολείων με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο μονάδων, καθώς ήταν σίγουρο πως ο αριθμός των προσλήψεων θα έπρεπε να μειωθεί και το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν θα επαρκούσε για τις ανάγκες.

"Οπως φαίνεται, η εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο, ίσως, θύμα των περικοπών του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας που ψήφισε η κυβέρνηση", τονίζει ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ (Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) Δημήτρης Μπράτης και συμπληρώνει:

Συνέπεια
οι ελάχιστες μεταθέσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα και τη δραστική μείωση των μόνιμων διορισμών, αφού δεν μπορούν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί σε περιοχές όπου δεν ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις μετάθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δάσκαλοι μπορούν να διοριστούν, φέτος, μόνο στις περιοχές: Λακωνίας, Ηρακλείου, Ζακύνθου, Β' Χίου και Κέρκυρας<
Keywords
Τυχαία Θέματα