Διαβάστε τις απολογίες των κατηγορουμένων για την απάτη στο ΙΚΑ

«Ήθελα να βοηθήσω κάποιους ασφαλισμένους που είχαν ανάγκη και επειδή γνώριζα την οικογενειακή τους κατάσταση, τους έβγαζα κάποιες αποφάσεις παράτυπα και εισέπρατταν χρήματα χωρίς να τα δικαιούνται»!!! Αυτό υποστηρίζει στην απολογία της στην ανακρίτρια, η φερόμενη ως «πρωταγωνίστρια» στο μεγάλο «φαγοπότι» στο ΙΚΑ Καλλιθέας, Ελένη Μπουραζάνη. Πρόκειται για την υπάλληλο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος στο σπίτι της οποίας εντοπιστήκαν 960.000 ευρώ σε pampers (!),
καθώς και τρία........... πολυτελή αυτοκίνητα τα οποία και κατασχέθηκαν.

Η ίδια, όπως και οι υπόλοιποι έξι συγκατηγορούμενοι της μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια, οδηγήθηκε στη φυλακή. Κανείς δεν έπεισε με τους ισχυρισμούς του τις ανακριτικές αρχές. Το «protothemaonline» παρουσιάζει τις απολογίες των επτά κατηγορουμένων στο σκάνδαλο διασπάθιση δημόσιου χρήματος, που ζημίωσε το ΙΚΑ με εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση, κατηγορείται και η Χριστίνα Πατεράκη αδερφή του εμπλεκόμενου στην υπόθεση πώλησης μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Eurofighter, στην ελληνική πολεμική αεροπορία, Γιώργου Πατεράκη. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απολογία της κατηγορουμένης Μυρσίνης Θωμάκου, η οποία μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να κάνει ότι έκανε (και) γιατί ο Μανιάτης σύζυγος της την είχε περιορίσει οικονομικά! Στη φυλακή έχουν οδηγηθεί ακόμα οι Αλέξανδρος Αιματίδης και Κωνσταντίνος Καραίσκος. Ο πρώτος είναι σύζυγος της Μ. Θωμάκου και ο δεύτερος της Ε. Μπουραζάνη.

Αναλυτικά, τα σημαντικότερα σημεία των απολογιών των επτά κατηγορουμένων που πλέον βρίσκονται στη φυλακή για σειρά κακουργηματικών πράξεων, έχουν ως εξής:

Χριστίνα Πατεράκη: «Δέχομαι ότι ζημίωσα το ΙΚΑ»
«Εν μέρει αρνούμαι τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Εν μέρει δέχομαι ότι με κάποια συμπεριφορά μου ζημίωσα την υπηρεσία του ΙΚΑ και προτίθεμαι να αποκαταστήσω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, ακόμη και με τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων προς το ΙΚΑ οποιαδήποτε ζημιά μου αναλογεί. …Θεωρώ ότι ευθύνομαι για κάποιες θεωρήσεις βιβλιαρίων χωρίς να έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ασφαλιστικής ικανότητας. Εν γνώσει μου προέβην σε αυτές τις θεωρήσεις διότι αυτά τα πρόσωπα είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας. …Δεν έλαβα χρήματα από αυτά τα πρόσωπα, ούτε μου υποσχέθηκαν ανταλλάγματα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αντίστοιχες πράξεις μου, που αποδέχομαι ως ζημιογόνες, έγιναν για να αποκτήσω εγώ ή τρίτοι παράνομο περιουσιακό όφελος και αυτό από το 2008 και μετά. Συνολικά, υπολογίζω ότι η ζημία που προκλήθηκε στο ΙΚΑ με δική μου υπαιτιότητα μπορεί να ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. …Δεν πλαστογράφησα καμία απόφαση διευθυντή ΙΚΑ ούτε είχα αυτή τη δυνατότητα αλλά ούτε και χρειάζονταν. Θεωρώ ότι από τις ενέργειες μου ωφελήθηκα ως εισόδημα μη νόμιμο κατά μέσο όρο ένα μηνιαίο μισθό μου 1200 ευρώ, μηνιαίως. Η σύνδεση αυτών των ωφελημάτων μου με την περιουσία μου δεν έχει καμία σχέση».
«Μας έρχονταν χρήματα από παντού»
Η κατηγορουμένη αναφέρεται στη συνέχεια της απολογίας της σε καταθέσεις ύψους
Keywords
Τυχαία Θέματα