Ας μην κοροϊδευόμαστε...


Γιώργος Καρελιάς


Κάθε φορά που έχουμε ένα σοκαριστικό περιστατικό βίας στον αθλητισμό, η (εκάστοτε) κυβέρνηση εξαγγέλλει «σκληρά» μέτρα, στο πλαίσιο του, κωμικού όπως έχει καταντήσει, συνθήματος «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο». Και η (εκάστοτε) αντιπολίτευση επικρίνει τα... μέτρα και λέει το βλακώδες «η κυβέρνηση δεν θέλει να πατάξει τη βία».
Αυτά επαναλήφθηκαν μετά τον πρόσφατο βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικού από συμμορία χούλιγκαν σε αγώνα βόλεϊ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε «οργισμένος», έκανε «σύσκεψη», οι υπουργοί
διοχέτευαν «σκληρά» μέτρα και, τελικά, είδαμε μια από τα ίδια: χωρίς θεατές για δύο μήνες οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, κάμερες, ηλεκτρονικά εισιτήρια κ.α.
Μόνο που όλα αυτά τα μέτρα έχουν ληφθεί ξανά. Είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε απέτυχαν.
Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τον Σταύρο Κοντονή είχε αναστείλει αγώνες και κλείσει τα γήπεδα. Και καλά θα κάνουν οι σημερινοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, πριν πουν κάτι για τα σημερινά μέτρα, να μάθουν ότι πάνω κάτω τα ίδια πήρε και η κυβέρνηση του κόμματός τους. Αλλά και παλιότερες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα, μέχρι και ιδιώνυμο αδίκημα είχε γίνει ο χουλιγκανισμός.
Τότε γιατί βλέπουμε πάλι τα ίδια; Η απάντηση είναι πολύ απλή και την είπε, μέσες άκρες, αν και χωρίς ονόματα, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης: οι εγκληματικές συμμορίες των χούλιγκαν δεν θα αντιμετωπιστούν, αν δεν αποφασίσουν να το κάνουν οι βαρόνοι του ποδοσφαίρου, δηλαδή οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων. Αυτοί είτε χρησιμοποιούν τους χούλιγκαν, είτε τους ανέχονται, είτε αδιαφορούν για τη δράση τους, είτε τους σπρώχνουν προς τη βία, με όσα λένε και κάνουν.
Μπορεί σήμερα στο κάδρο των ευθυνών να βρίσκεται ο Ολυμπιακός (δικοί του χούλιγκαν επιτέθηκαν στον αστυνομικό στου Ρέντη), αλλά το φαινόμενο είναι διαχρονικό και τους αφορά όλους.
Θυμίζω πρόχειρα τα εξής:
Την αποκρουστική εικόνα με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ να μπουκάρει στο γήπεδο οπλισμένος. Τι μήνυμα έστειλε αυτό στους ανεγκέφαλους οπαδούς;
Τα φοβερά επεισόδια στη Λεωφόρο με εκτόξευση φωτοβολίδων προς τους παίκτες και τον πάγκο του Ολυμπιακού.
Τις εμπρηστικές ανταλλαγές ανακοινώσεων μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού για το ποιος από τους δύο πάει να «κλέψει» το πρωτάθλημα από τον άλλον.
Και βέβαια τη δράση των χούλιγκαν του Ολυμπιακού, τους οποίους ενθαρρύνουν οι εμπρηστικές ανακοινώσεις της επίσημης ΠΑΕ κατά Αστυνομίας και διαιτησίας.
Βλέποντας, λοιπόν, όλα αυτά οι ανεγκέφαλοι χούλιγκαν δεν θέλουν και πολύ να μετατραπούν σε ορδές που επιτίθενται και όποιον πάρει ο χάρος. Μεγάλη ευθύνη, φυσικά, έχουν και τα οπαδικά μέσα ενημέρωσης(εφημερίδες, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες). Και είναι απεχθές το φαινόμενο συγκεκριμένων δημοσιογράφων-οπαδών, που κρίνουν τα μέτρα από τη σκοπιά της κάθε ομάδας(τους).
Όσα μέτρα, προληπτικά ή κατασταλτικά κι αν πάρει η(οποιαδήποτε) κυβέρνηση, δεν θα τελειώσουμε με τον χουλιγκανισμό, αν δεν αποφασίσουν(ή υποχρεωθούν) να το κάνουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Όπως έγινε πριν από μερικές δεκαετίες στην Αγγλία και καλό είναι να σταματήσει ο μύθος ότι η Θάτσερ έλυσε το πρόβλημα. Το έλυσαν οι ιδιοκτήτες, πιεζόμενοι ασφαλώς από το κράτος, όταν συνειδητοποίησαν ότι θα καταστραφεί το ακριβό προϊόν τους και οι ίδιοι.
Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι (εκάστοτε) κυβερνήσεις να λένε τα ίδια τσιτάτα και να ανακυκλώνουν τα ίδια μέτρα. Ας πάψουν οι περί τον Μητσοτάκη να…θατσερίζουν, δεν βγαίνει τίποτα.
Αν θέλουν να κάνουν κάτι ουσιαστικό, ας φωνάξει ο Μητσοτάκης τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Μελισσανίδη και τον Σαββίδη και ας τους πει καθαρά: ή καθαρίζετε εσείς τους χούλιγκαν των ομάδων σας ή θα καθαρίσει το κράτος, με οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις σας που δεν το φαντάζεσθε.
Μόνο έτσι θα καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Και επειδή από αυτό προέρχονται οι συμμορίες, θα καθαρίσει και όλος ο αθλητισμός. Οι βαρόνοι του ποδοσφαίρου είναι ισχυρά πρόσωπα, έχουν μέσα ενημέρωσης, πολιτική και οικονομική ισχύ. Αλλά μια αποφασισμένη κυβέρνηση είναι ισχυρότερη. Μπορεί να επιβάλει τη λύση. Αρκεί να μην φοβηθεί το πολιτικό κόστος, που θα είναι πρόσκαιρο.
Κατά τα φαινόμενα και παρά τις φανφαρόνικες εξαγγελίες, ούτε η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα συγκρουόμενη με τους πρώτους υπευθύνους. Γι’αυτό, ας περιμένουμε να δούμε την επόμενη εγκληματική δράση. Και-είναι βέβαιο- θα ακούσουμε ξανά το γνωστό με το μαχαίρι και το κόκαλο…
news247.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα