Απατεώνες!Αυξάνουν τα κέρδη τους και μειώνουν τους μισθούς.

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα ιδιωτικά σχολεία; Ναι, απαντούν οι ιδιοκτήτες τους και προσπαθούν, με όποιο τρόπο μπορούν, να εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, παρά την αντίθετη απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που έκλεισε το θέμα οριστικά την 1η Δεκεμβρίου απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Παιδείας.
Ηδη, είκοσι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων
προχώρησαν σε ...........

περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, επικαλούμενοι μείωση των μαθητών και πτώση της κερδοφορίας των σχολείων τους. Μόνο που η εικόνα αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ-ΟΙΕΛΕ βασισμένη σε στοιχεία της ICAP, του υπουργείου Παιδείας και των δημοσιευμένων ισολογισμών 68 ιδιωτικών σχολείων, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και αποδεικνύει πως ο χώρος των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων εξακολουθεί να είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους της ιδιωτικής οικονομίας που δεν έχει δεχτεί τις συνέπειες της κρίσης.

Τα πτυχία

Δύο αναμφισβήτητα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό:

1 Τα οικονομικά μεγέθη και οι χρηματοοικονομικοί δείκτες που καταγράφουν κερδοφορία των ιδιωτικών σχολείων με βάση στοιχεία κλαδικής μελέτης της ICAP και τους δημοσιευμένους ισολογισμούς 68 ιδιωτικών σχολείων. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία των ιδιωτικών σχολείων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 265 εκατομμύρια ευρώ.

2 Ο μαθητικός πληθυσμός των ιδιωτικών σχολείων, όχι μόνο δεν έχει υποστεί μείωση, αλλά εμφανίζει οριακή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Μάλιστα η προηγούμενη χρονιά (2010-2011) από άποψη μαθητικού δυναμικού είναι η τρίτη καλύτερη της τριακονταετίας. Τη χρονιά αυτή οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων είναι 90.300 και αντιστοιχούν στο 6,5% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού.

Η έρευνα βασίστηκε στους ισολογισμούς 68 ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων τα οποία και υποχρεούνται να τους δημοσιοποιούν. Στα σχολεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα Αρσάκεια, το Κολλέγιο Αθηνών και Ψυχικού, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, επειδή δεν λειτουργούν με τη μορφή Α.Ε. ή ΕΠΕ. Από την έρευνα προέκυψε ότι:

* Τα έσοδα των 68 εκπαιδευτικών επιχειρήσεων σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά την τριετία 2008-2010 και διαμορφώθηκαν στα 265 εκατομμύρια ευρώ.

* Η βραδύτερη αύξηση του κόστους, στο οποίο το κόστος εργασίας είναι το σημαντικότερο στοιχείο, αυξήθηκε αλλά με αργότερο ρυθμό. Ετσι, το περιθώριο μεικτού κέρδους ανέβηκε στο 21,50%.

* Τα προ φόρου κέρδη αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το 2007 οι 68 επιχειρήσεις είχαν συνολικά ζημιές, το 2010 πραγματοποίησαν κέρδη ύψους 6,2 εκατομμυρίων. Το γεγονός αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι το 2010 ο ιδιωτικός τομέας είχε στο σύνολό του ζημιές και υπογραμμίζει τη δυναμικότητα και την ευρωστία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα της βελτίωσης της κερδοφορίας ήταν η αύξηση
Keywords
Τυχαία Θέματα