Ανεξέλεγκτη πολιτική χρεοκοπία

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Φαίνεται ότι το 60% των Ελλήνων είναι «υπερπατριώτες», αν όχι και πατριδοκάπηλοι εθνικιστές. Ή μήπως «φασίζουσες μειοψηφίες»; Πώς αλλιώς εξηγείται το 58,9% ( Κάπα Research) που αξιολόγησε «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά» την ανακοίνωση περί «κουρέματος» 50% σε ένα μέρος του ελληνικού χρέους, όπως αυτό αποφασίστηκε στην ευρωσύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας;Μάλλον τζάμπα λοιπόν ο αυστηρός τόνος του πρωθυπουργού της Ελλάδας
περί λίγων «υπερπατριωτών».Αντιθέτως προς τις προσδοκίες του Γ. Παπανδρέου και τη θριαμβολογία του (επειδή, ακόμη μια φορά, «έσωσε» την......... Ελλάδα!) το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε, μετά τις ευρωπαϊκές ανακοινώσεις, «απαισιοδοξία και φόβο», το 20,8% «ανησυχία», το 19,7% «οργή» και μόλις το 16,9% «ελπίδα».
Γιατί όμως οι ευρωαποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου θεωρούνται από τους Έλληνες αρνητικές; Για τον λόγο στον οποίο επιμένουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Επειδή, κατά το 48,8%, περιορίζουν την εθνική κυριαρχία. Στον αντίποδα το 29,8% τις θεωρεί δυσάρεστες, αλλά αναγκαίες για να ξαναγίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα.Αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα συνοδεύσει το «κούρεμα», δεν φαίνεται να είναι επιθυμητή. Αν γίνει δημοψήφισμα με αυτό το θέμα, το 45,5% δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει έναντι 35,2% που είναι διατεθειμένο να την υπερψηφίσει. Μάλιστα, σε ποσοστό 54,2%, οι ερωτηθέντες προτιμούν να γίνει δημοψήφισμα, έναντι 40% που προτιμά την έγκρισή της από τη Βουλή.Τέλος, σε περίπτωση ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή, το 75,6% προτιμά αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.Τι μας δηλώνουν όλα αυτά; Ότι το παραμύθι δεν έχει πλέον δράκο. Ότι τα περί «σωτηρίας» δεν έχουν παρά ελάχιστη απήχηση. Και πώς να έχουν; Αρκεί, καθημερινά, να παρακολουθήσει τις διαπιστώσεις αρθρογράφων που πάση δυνάμει στήριξαν τις επιλογές της κυβέρνησης, ακόμη και τις χείριστες.Όλοι γνωρίζουν πια – και όλοι, πλην ελαχίστων, ομολογούν – ότι πρόκειται περί πτώχευσης. Ελεγχόμενης προς το παρόν, αλλά... πτώχευσης.Και ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ήδη έχει προειδοποιήσει ότι, εφόσον γίνει αποδεκτή η ονομαστική μείωση κατά 50% στην προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων, θα αποτιμηθεί από τον ίδιο ως «γεγονός χρεοκοπίας» (default event).Όπως εκτιμά ο εν λόγω οίκος, μετά την ανταλλαγή ομολόγων το χρέος θα διαμορφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013. Μάλιστα, για να μειωθεί στο 120% έως το 2020, εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα πρέπει να ανέλθει στο 85% για ομόλογα αξίας 205 δισ. ευρώ.Η πτώχευση λοιπόν είναι δεδομένη. Και ο ελληνικός λαός το γνωρίζει. Και οργίζεται για όσα έγιναν και γίνονται πίσω από την πλάτη του, χωρίς την έγκρισή του.Ακόμη και στα γήπεδα πλέον αναρτώνται πανό, άλλοτε υβριστικά, άλλοτε έξυπνα, άλλοτε με ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα, όπως αυτό που αναγραφόταν χθες στο πανό που οπαδοί του Εργοτέλη ανάρτησαν στη θύρα 11 του Παγκρήτιου με τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη: «Δεν ξενοδουλεύουμε. Εμείς είμαστε οι αφέντες. Το αμπέλι τούτο της γης είναι δικό μας».
«Πολιτικοί λαμόγια»Κάποια άλλα πανό, αν
Keywords
Τυχαία Θέματα