Αναδιάρθρωση: Το δίλημμα της Ελλάδας!

Γράφει ο Dr  Money
Η υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Standard & Poor’s δεν ήταν ασφαλώς κεραυνός εν αιθρία.

Η S&P είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τις προθέσεις της αναφορικά με την χώρα μας επικαλούμενη την διαφαινόμενη δομή του μηχανισμού Εuropean Stability Mechanism (ESM) ο οποίος θα διαδεχθεί το τωρινό ταμείο (EFSF) από τα μέσα του 2013 και μετά.

Η αναδιάρθρωση
του δημοσίου χρέους ως πιθανή προϋπόθεση υπαγωγής μιας χώρας στο ESM ήταν στην ατζέντα των οπαδών της αποκαλούμενης «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» εδώ και καιρό και έγινε πιο σαφής μετά την άτυπη συνάντηση κορυφής της 11ης Μαρτίου.

Η επισημοποίηση ήλθε στη πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου.

Οι συνέπειες είναι προφανείς.

Είναι προφανές ότι μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να χρηματοδοτηθούν χώρες, όπως η Ελλάδα, που είναι.........υποψήφιες για το ESM, από τις αγορές με λογικά επιτόκια μέχρι τα μέσα του 2013.

Oταν οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα ομόλογα της χώρας που αγοράζουν μπορεί να μπουν στην διαδικασία της αναδιάρθρωσης του χρέους είτε δεν θα τα ακουμπήσουν είτε θα ζητήσουν πολύ υψηλά επιτόκια που θα φουντώσουν περισσότερο το δημόσιο χρέος.

Υπο αυτές τις συνθήκες ακυρώνονται εν μέρει τα όποια πλεονεκτήματα προσφέρει η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης και του ΔΝΤ και το χαμηλότερο spread στα διμερή δάνεια από την ΕΕ.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι διευκολύνσεις δόθηκαν ώστε να υποβοηθηθεί η προσπάθεια για επάνοδο της χώρας στις αγορές που ο πρωθυπουργός κ.Παπανδρέου και υπουργοί τοποθετούσαν μέχρι πρόσφατα μέσα στο 2011.

Είναι προφανές ότι οι εταίροι μας δημιουργούν τον μηχανισμό ESM για να προστατεύσουν το πρότζεκτ του ευρώ από μελλοντικές κρίσεις χρέους.

Είναι επίσης σαφές ότι θεωρούν πως είναι καλύτερα για την ευρωζώνη στη παρούσα φάση να απομονώσουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία από το υπόλοιπο μπλοκ για να σταματήσει η μετάσταση της κρίσης σε άλλες χώρες.

Γι αυτό προσφέρουν χρηματοδότηση με εύλογα επιτόκια είτε μέσω διμερών δανείων είτε μέσω χρηματοδότησης από το EFSF με την συνδρομή του ΔΝΤ αλλά με αντάλλαγμα την εφαρμογή οικονομικών πολιτικών λιτότητας και διαρθρωτικών αλλαγών.

Γνωρίζουν ασφαλώς ότι κάποιες από αυτές τις τρείς χώρες θα καταλήξουν στον μηχανισμό ESM από τα μέσα του 2013 και μετά με την Ελλάδα να είναι το πρώτο φαβορί.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι κοινοτικοί αξιωματούχοι εξορκίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους από χώρα της ευρωζώνης, ουσιαστικά την υιοθετούν μέσω του ESM.

Επί του πρακτέου, οι εταίροι μας προσπαθούν να αγοράσουν χρόνο ώστε μέχρι τα μέσα του 2013 για δυο λόγους:

Πρώτον, να έχουν σιγουρευτεί ότι οι αδύναμοι κρίκοι της περιφέρειας έχουν απομονωθεί τελείως από το επόμενο γκρουπ που απαρτίζουν η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο.

Δεύτερον, οι τράπεζες των μεγάλων χωρών, π.χ. Γερμανίας, Γαλλίας κ.τ.λ., να με
Keywords
Τυχαία Θέματα