Tα μυστικά της εκτός δρόμου οδήγησης με ένα τετρακίνητο μοντέλο


Η Ελλάδα είναι ιδανική χώρα για να οδηγήσεις εκτός δρόμου. Η πατρίδα μας διαθέτει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο χωμάτινων δρόμων, ατέλειωτες αμμουδιές και πανέμορφα βουνά, τα οποία προσφέρονται για εκδρομές με ένα τετρακίνητο SUV, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική και πανίδα.

Ωστόσο η φύση είναι απρόβλεπτη και η άγνοια των βασικών κανόνων της off road οδήγησης, μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες. Γενικότερα, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι μία εξόρμηση εκτός δρόμου απαιτεί καλή προετοιμασία και ειδικές γνώσεις. Ας δούμε λοιπόν, πώς θα βιώσουμε αυτή την εμπειρία χωρίς να πάθουμε εμείς και το όχημα ζημιά ή να κολλήσουμε κάπου στο πουθενά.

Διαφορετική προσέγγιση

Η οδήγηση εκτός δρόμου είναι μία εντελώς διαφορετική υπόθεση από την οδήγηση σε άσφαλτο. Πριν πάρουμε λοιπόν τα βουνά και τα λαγκάδια, πρέπει να έχουμε εφοδιάσει το τετρακίνητο αυτοκίνητό μας με τον κατάλληλο εξοπλισμό και λάστιχα και να είμαστε όλοι απαραιτήτως δεμένοι, ακόμη και όταν κινούμαστε πολύ αργά. Επίσης, δεν μπαίνουμε ποτέ στο χώμα μόνοι μας, παρά μόνο με τουλάχιστον έναν συνεπιβάτη.

Γνωρίστε το αυτοκίνητό σας

Με τα τετρακίνητα τζιποειδή συμβαίνει ό,τι και με τα σύγχρονα Smartphones, δηλαδή διαθέτουν πολλές δυνατότητες που είναι αρκετές φορές άγνωστες στους οδηγούς τους. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του συστήματος τετρακίνησης του αυτοκινήτου μας, τις διαστάσεις του και τα διάφορα προγράμματα οδήγησης, ανάλογα με τον τύπο του οδοστρώματος (χώμα, πέτρες, λάσπες, άμμο, κλπ.). Επίσης, θα πρέπει να μπορούμε να εκτιμούμε καταστάσεις, όπως π.χ. αν περνάει το αυτοκίνητό μας από ένα υδάτινο σημείο και να είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση των κοντών σχέσεων του σασμάν, των μπλοκέ διαφορικών και των διάφορων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Η σωστή θέση

Η θέση οδήγησης είναι πολύ σημαντική. Φυσικά δενόμαστε, ρυθμίζουμε την πλάτη του καθίσματος όρθια και την απόσταση από το τιμόνι και τα πεντάλ με τρόπο, ώστε να μπορούμε να τα χειριζόμαστε εύκολα. Ξεχνάμε χαλαρότητες, όπως π.χ. την οδήγηση με ένα χέρι και το άλλο κρεμασμένο έξω από το αυτοκίνητο. Δεν βάζουμε τα δάχτυλά μας στις ακτίνες στο εσωτερικό του τιμονιού, επειδή μπορεί να τραυματιστούν σε μία απότομη περιστροφή του στο ανώμαλο έδαφος. Για τον ίδιο λόγο κρατάμε το τιμόνι χαλαρά και όχι σφιχτά.

Σπεύδε βραδέως

Όταν οδηγούμε εκτός δρόμου, κινούμαστε αργά και με ασφάλεια, ενώ φροντίζουμε να διατηρούμε μία σταθερή ταχύτητα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τη διαδρομή και να λειτουργούμε προληπτικά. Αν έχουμε μπροστά μας ποταμάκια ή νερολακούβες, κατεβαίνουμε από το όχημα και τσεκάρουμε από κοντά με ένα ραβδί ή κλαδί το βάθος του νερού.

Ανηφόρα, κατηφόρα

Για να ανέβουμε μία ανηφόρα, χρειάζεται φόρα που την αποκτούμε με μία μικρή σχέση στο σασμάν και αρκετό γκάζι για την απαιτούμενη ροπή. Τις πλαγιές τις ανεβαίνουμε σε ευθεία πορεία και χωρίς ενδιάμεσες αλλαγές σχέσεων, γιατί μπορεί να μείνουμε στη μέση. Στις κατηφόρες επιλέγουμε –όπου υπάρχουν- τις κοντές σχέσεις, φρενάρουμε με τη βοήθεια του κινητήρα και επιλέγουμε και κρατάμε και εδώ σε ευθεία πορεία το όχημα.

Άμμος και λάσπη

Χρειάζεται προσαρμογή ανάλογα με τον τύπο του εδάφους, που κινούμαστε. Σε λάσπη, άμμο και χιόνι μειώνουμε λίγο την πίεση του αέρα των ελαστικών, γνωρίζοντας πάντα ότι κάτι τέτοιο επηρεάζει την αίσθηση του τιμονιού και τη συμπεριφορά του οχήματος. Τα σημεία με αυλακώσεις και βράχους τα περνάμε διαγώνια, ενώ σε πλαγιές κινούμαστε αργά και ομαλά χωρίς αυξομειώσεις ταχύτητας και με πρώτη σχέση στο σασμάν.

Πώς ξεκολλάμε

Μην πανικοβληθείτε, αν κολλήσει το αυτοκίνητό σας. Αρχικά προσπαθούμε να το ξεκολλήσουμε ανάλογα με την περίπτωση, π.χ. βάζοντας όπισθεν και πατώντας γκάζι ή πηγαίνοντας μπρος – πίσω. Αν δεν τα καταφέρουμε, ζητάμε βοήθεια και μόλις ξεκολλήσουμε και βρεθούμε σε ασφαλές σημείο, τσεκάρουμε το αυτοκίνητό μας για ενδεχόμενες αβαρίες και ζημιές.

Πηγή: ieidiseis.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα