Οι ομάδες μπορεί να επιλέξουν ελαστικά στα τυφλά για την έναρξη του 2017

Αν και θα μπορούσε κάλλιστα να πρόκειται για έναν ακόμη “έξυπνο” κανονισμό που θα “βελτίωνε” το θέαμα, η τυφλή επιλογή ελαστικών για την εκκίνηση του πρωταθλήματος του 2017 είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, μια αναγκαιότητα με βάση το πρόγραμμα δοκιμών και τους ισχύοντες κανονισμούς της Formula 1.

Η νέα σεζόν θα φέρει δραματικές αλλαγές, με σκοπό τα μονοθέσια να γίνουν μερικά δευτερόλεπτα ταχύτερα, γεγονός που θα οδηγήσει την Pirelli

σε σημαντικές τροποποιήσεις στα ελαστικά της. Ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών ζήτησε και πήρε επιπλέον μέρες δοκιμών, 25 συγκεκριμένα, για να μην υπάρξουν άσχημες εκπλήξεις με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Εδώ, όμως, υπάρχουν δυο σημαντικά προβλήματα.

Αρχικά, υπάρχει η προθεσμία για την δήλωση των ελαστικών από τις ομάδες, για τους εκτός Ευρώπης αγώνες. Αυτή είναι 14 εβδομάδες – περί τους δυόμιση μήνες- πράγμα που σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν δεδομένα από τα νέα μονοθέσια, αφού οι χειμερινές δοκιμές θα ξεκινήσουν πιθανότατα τον Φεβρουάριο. Αλλά, ακόμη κι αν αυτό αλλάξει, είναι σχεδόν ακατόρθωτο η Pirelli να ετοιμάσει τα ελαστικά και να προλάβει να τα στείλει στην Αυστραλία για το πρώτο gp, σε τόσο περιορισμένο χρόνο.

Επίσης, και παρότι η Pirelli θα πρέπει να έχει έτοιμα τα νέα ελαστικά μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Paul Hembery αυτό μπορεί να αλλάξει και η Ιταλική φίρμα να πάρει παράταση για την παρουσίαση των τελικών σχεδίων. Πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω επιπλοκές.

Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να οδηγήσει σε τυφλές επιλογές ελαστικών για τους πρώτους, εκτός Ευρώπης, αγώνες της νέας σεζόν. Μάλιστα, ο Hembery τονίζει πως οι ομάδες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως το μέγεθος του προβλήματος!

Keywords
Τυχαία Θέματα