Κατακραυγή για το σύστημα κατατακτήριων… από τις ομάδες που το ψήφισαν!

Formula 1 το μεγαλείο σου! Πόσα μπορεί ακόμα να αντέξει το δύσμοιρο το άθλημα; Μοιάζει με ετοιμόρροπο ουρανοξύστη που κάποιοι νομίζουν ότι γι’ αυτό φταίει το… στραβό κάδρο! Η τελευταία «ιδιοφυής» αλλαγή έγινε στο σύστημα κατατακτήριων, ένα από τα λίγα πράγματα που ήταν απλά και κατανοητά για τον κόσμο. Πλέον, υπάρχει ζωντανός αποκλεισμός των οδηγών, με την αδικία να δίνει το παρών, αφού ένας οδηγός ενδέχεται για μερικά δευτερόλεπτα να μην προλάβει να ολοκληρώσει τον γύρο του ή να ξεκινήσει νέα προσπάθεια.

Εκτός από αυτό, σήμερα είδαμε ότι η δράση υπάρχει εκεί που δεν πρέπει και δεν υπάρχει εκεί που πρέπει. Δηλαδή, στο ξεκίνημα όλοι οι οδηγοί βγαίνουν για να γράψουν χρόνους, ενώ αντιθέτως στο τέλος των Q1, Q2 και κυρίως του Q3 οι οδηγοί, γνωρίζοντας ότι έχουν αποκλειστεί, τα παρατάνε και βγαίνουν από τα μονοθέσιά τους.

Το να βλέπεις τους οδηγούς της Ferrari να βγαίνουν από τα μονοθέσια στα 4 λεπτά από το τέλος και ακόμα χειρότερα την υπόθεση pole να έχει κριθεί στο διάστημα εκείνο, μόνο ενδιαφέρουσα εικόνα δεν είναι για κάποιον, με τους οδηγούς στη συνέχεια να περιμένουν το μηδενισμό του χρονομέτρου.

Ποιος, όμως, ευθύνεται γι’ αυτό; Αρχικά, αυτός που το πρότεινε, αλλά κυρίως οι ομάδες που έδωσαν ομόφωνα έγκριση. Επειδή ένας ηλίθιος ρίχνει μια πρόταση στο τραπέζι, πρέπει εσύ να πεις το ναι; Δηλαδή, είναι τόσο δύσκολο να φανταστείς ότι το σύστημα αυτό είναι ένα από τα πιο βλακώδη που έχει γνωρίσει η Formula 1; Γιατί το κάναμε εμείς οι απλοί οπαδοί και όχι τα «μεγάλα» μυαλά; Βεβαία, πρέπει να πούμε ότι υπήρχαν κάποιοι που διαφώνησαν από την αρχή, όπως ο Niki Lauda.

Κι επειδή είμαστε μια ωραία παρέα, τα παράπονα έρχονται από τις ίδιες τις ομάδες! Αυτό μου θυμίζει τους έλληνες ψηφοφόρους… Τέλος πάντων! Ο Christian Horner, επί κεφαλής της Red Bull, λέει ότι το άθλημα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους οπαδούς για το νέο format, καταλαβαίνοντας ότι το αποτέλεσμα δεν άρεσε στον κόσμο.

Νομίζω ότι πρέπει να απολογηθούμε στους οπαδούς και τους θεατές, επειδή οι κατατακτήριες δεν είναι αυτές που θα έπρεπε. Θα έπρεπε να έχουμε κάτι που να κρατά τα ταχύτερα μονοθέσια στο γκαράζ. Πρέπει να αποδεχτούμε πως πρέπει να δουλέψουμε, γιατί κάναμε λάθος. Πρέπει να το δεχτούμε και κατά τη γνώμη μου καλό θα ήταν να επιστρέψουμε στο προηγούμενο σύστημα για τον επόμενο αγώνα, επειδή αυτό που είδαμε δεν ήταν καλό για τη Formula 1.

Είμαι σίγουρος ότι ο Bernie Ecclestone δεν ήταν χαρούμενος με αυτό. Η Formula 1 χρειάζεται να δράσει συλλογικά, να σηκώσει το χέρι και να πει ότι δεν το κάναμε σωστά, να το δεχτεί για τον επόμενο αγώνα. Υπάρχουν ακόμα 20 αγώνες και πρέπει να το δεχτούμε γρήγορα.

Ο Horner στέκεται στο γεγονός ότι δεν γίνεται να δοκιμάσεις νέα προσπάθεια, με την εικόνα των οδηγών της Ferrari που έβγαιναν από το μονοθέσια πριν από το τέλος να μην είναι ενθαρρυντική για την επιτυχία του συστήματος.

Δε μου άρεσε που ένα γρήγορο αυτοκίνητο δεν είχε δικαίωμα απάντησης. Οι Ferrari κάθισαν στο γκαράζ επειδή δεν υπήρχε λόγος για να τρέξουν ξανά. Στις κατατακτήριες θα πρέπει να υπάρχει ένα σετ ελαστικών για να δούμε τι μπορείς να κάνεις στο τέλος. Αυτό δεν έγινε σήμερα και νομίζω ότι δεν επετεύχθη ο στόχος. Στόχος ήταν να ανακατέψουμε το grid όπως γίνεται στις υγρές κατατακτήριες, αλλά αυτό ήταν μακριά από τις προϋποθέσεις των κατατακτήριων. Πρέπει να παραδεχτούμε το λάθος και να το αλλάξουμε γρήγορα.

Ο Βρετανός τόνισε ότι το format μπορεί να αλλάξει ακόμα και για τον επόμενο αγώνα, κάτι που ο ίδιος θεωρεί σχεδόν δεδομένο. Αρνητικά σχόλια και από τον επί κεφαλής της Mercedes. Ο Toto Wolff τονίζει ότι οι αλλαγές έγιναν για να αυξηθεί το ενδιαφέρον στις κατατακτήριες και στο grid της εκκίνησης μετά από απαίτηση των διοργανωτών, όμως τελικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ διαφορετικό από το αναμενόμενο.

Είμαι ο πρώτος που λέει ότι δεν πρέπει να μιλάμε άσχημα στην τηλεόραση για κάποια πράγματα, αλλά το νέο σύστημα κατατακτήριων είναι σκουπίδια. Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε την αλλαγή για το Μπαχρέιν. Ο καθένας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για να βελτιωθεί το άθλημα και κάποιες φορές, όταν βλέπουμε ότι αυτό δε συμβαίνει και ότι τα πράγματα γίνονται χειρότερα, πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε. Θα υπάρξει συζήτηση.

Καθίσαμε όλοι μαζί και ακούσαμε τους διοργανωτές των αγώνων. Αν υπάρχει κάτι το Σάββατο που μπορεί να βελτιωθεί, μπορούμε να το κοιτάξουμε, και αυτό κάναμε. Η λύση αυτή δεν ήταν καλή, είναι η προσωπική μου άποψη, και γι’ αυτό θα πρέπει να το κοιτάξουμε ξανά. Ο κόσμος δεν έκανε παράπονα για το προηγούμενο σύστημα, αλλά έπρεπε να ακούσουμε αυτούς που πουλούσαν τα εισιτήρια.

Άμεσες εξελίξεις αναμένονται στο θέμα. Οι ομάδες θα έχουν συνάντηση αύριο, ώστε να αλλάξουν το σύστημα κατατακτήριων εν όψει Μπαχρέιν, ύστερα από την πληθώρα αρνητικών σχολίων από τους οπαδούς και όχι μόνο. Η διαδικασία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απλή, αφού χρειάζεται η ψήφος των ομάδων, η οποία στέλνεται στην Επιτροπή της FIA, προτού υπάρξει άμεση αλλαγή. Όπως όλα δείχνουν, αυτό θα συμβεί και τώρα.

[Πηγές: ESPN (1), (2)]

Keywords
Τυχαία Θέματα