Η πόλη Vaasa της Φιλανδίας διεκδικεί την κατασκευή του Gigafactory της Tesla

Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί το Gigafactory της Tesla στο Ρίνο της Νεβάδα, που θα απασχολεί μόλις ολοκληρωθεί περίπου 6.000 ανθρώπους, απασχολεί σήμερα 650 ανθρώπους και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα προχωρήσει στη πρόσληψη 1.000 επιπλέον ατόμων, η Αμερικάνικη εταιρία μας ανακοίνωσε πως ενδιαφέρεται να φτιάξει ένα δεύτερο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών και αυτοκινήτων κάπου στην Ευρώπη. Πολλές πόλεις της Ευρώπης θέλουν να είναι αυτές οι τυχερές που θα φιλοξενήσουν το εργοστάσιο και έχουν

ακουστεί αρκετές φήμες για πόλεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ισπανία. Μια μικρή Φιλανδική πόλη όμως, στη δυτική ακτή της χώρας, η Vaasa, διεκδικεί κι αυτή μια θέση στον “ήλιο” της Tesla. Η τοπική αυτοδιοίκηση της πόλη των 67.000 περίπου κατοίκων, ετοιμάζει τη δική της πρόταση με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην Tesla η περιοχή τους, και δεν είναι και λίγα.

Ποιο είναι το μεγάλο ατού της πόλης αυτής απέναντι στον ανταγωνισμό; Η απάντηση βρίσκεται στο βασικό συστατικό για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου που δεν είναι άλλο από το ίδιο το λίθιο. Η Vaasa έχει την τύχη να βρίσκεται κοντά στο Kaustinen, μια περιοχή που υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στην Ευρώπη. Ο Δήμαρχος της πόλης, Tomas Hayry, δήλωσε:

Η πόλη της Vaasa έχει τα καλύτερα προσόντα για να συνεργαστεί με την Tesla και είναι η βέλτιστη τοποθεσία για την κατασκευή του Gigafactory της Tesla.

Χρειαζόμαστε όραμα και φιλόδοξους στόχους για να κινητοποιηθούν όσοι μπορούν να συνεισφέρουν. Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον της Vaasa για πολλές γενιές ακόμα.

Αν και η σύσταση της πρότασης προς την Tesla βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης δημιουργεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που απαρτίζεται από μηχανικούς, υπεύθυνους διαχείρισης έργων και υπεύθυνους εφοδιασμού για να μπορέσουν να καταθέσουν μια σωστά δομημένη και ολοκληρωμένη πρόταση προς την Tesla.

Η Φιλανδική πόλη εκτός των κοιτασμάτων λιθίου που έχει, κατέχει και μια περίοπτη θέση στον τομέα της ενεργειακής τεχνολογίας και ο συνδυασμός αυτός τεχνογνωσίας και παροχής πρώτων υλών δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Από τις 140 εταιρείες της περιοχής, πολλές από αυτές κατέχουν ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά στον τομέα τους. Ο συνολικός κύκλος εργασιών τους είναι 4,4 δις € και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών στον τομέα της τεχνολογίας της Φινλανδίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια της Tesla για το Gigafactory της Ευρώπης θα έχουμε τους πρώτους μήνες του 2017. Μέχρι τότε θα έχουν προλάβει και οι δικοί μας να καταθέσουν την Ελληνική πρόταση για να γίνει το εργοστάσιο στην χώρα μας. Έτσι για να ευθυμήσουμε.

Στις σχετικές ειδήσεις η Tesla ετοιμάζει το δικό της τσιπ SoC (System on Chip) για τα αυτόνομα μοντέλα της, σε συνεργασία με την Samsung.

Keywords
Τυχαία Θέματα