Η επαρκής ψύξη των μηχανικών μερών του μονοθεσίου, θα είναι το κύριο πρόβλημα για το 2014

Ο Τεχνικός διευθυντής της ομάδας της Caterham, Mark Smith και ο ομόλογός του στην Toro Rosso, James Key, μίλησαν για τα κυριότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν σχεδιαστές και μηχανικοί, με τα μονοθέσια του 2014.

Να θυμίσω εν τάχει τις δυο σημαντικότερες αλλαγές. Πρώτον, οι νέοι 1,6 λίτρων V6 τούρμπο κινητήρες και δεύτερον, η εισαγωγή του ERS (Energy Recovery Systems) ενός δυνατότερου συστήματος ανάκτησης της ενέργειας,

που θα αντικαταστήσει το KERS και θα προσφέρει 160 έξτρα άλογα, για 33 δευτερόλεπτα το γύρο.

Μεγαλύτερο από όλα τα προβλήματα, θα είναι η ψύξη. Αυτό είναι ίσως το πράγμα που, φαντάζομαι, έχει κάνει τους περισσότερους ανθρώπους στα πιτ, να ξύνουν τα κεφάλια τους. Είναι αρκετά εύκολο να καταλήξουμε σε μια λύση που θα παρέχει επαρκή ψύξη, αλλά η πρόκληση είναι, να καταλήξουμε σε μια λύση που θα ψύχει και θα δίνει τη βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση.

Το φορτισμένο air cooler, για την ψύξη του αέρα από το τούρμπο πριν αυτός φτάσει στον κινητήρα, θα είναι, με όλα του τα κομμάτια, κάτι το σημαντικό. Φυσικά, το μέγεθος του πράγματος θα υπαγορεύσει την τοποθέτηση των συστημάτων ψύξης, στο κάθε μονοθέσιο.

Αυτή νομίζω, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει παρουσιαστεί, από την άποψη της συνολικής αρχιτεκτονικής του αυτοκινήτου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του James Key, οποίος προσέθεσε στην εξίσωση και το ελάχιστο βάρος των μονοθεσίων. Αυτό μπορεί να ανέβηκε από τα 642 kg φέτος, στα 690 kg για του χρόνου, όμως με τα τόσα νέα συστήματα που θα παρουσιαστούν, κρίνεται ακόμη χαμηλό.

Συμφωνώ (με τον Mark Smith), οι απαιτήσεις ψύξης είναι εντελώς διαφορετικές. Έχουμε ένα turbocharger μαζί με το charge cooler και ένα πολύ μεγαλύτερο σύστημα ανάκτησης ενέργειας (ERS), το οποίο φυσικά παράγει περισσότερη θερμότητα και έχουμε ακόμα το κιβώτιο ταχυτήτων , τα υδραυλικά, το λάδι και το νερό που πρέπει να κρυώσουν. Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει.

Θέλουμε όλα τα συστήματα να τοποθετηθούν όσο πιο “καθαρά” γίνεται και υπάρχουν νέες τεχνολογίες που εμπλέκονται σε όλα αυτά.

Υπάρχουν και άλλες προκλήσεις επίσης: το όριο βάρους θα είναι υψηλότερο, σε σχέση με τώρα, αλλά και πάλι θα είναι οριακό. Ακούγεται κάπως τετριμμένο, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα. Είναι μια μεγάλη πρόκληση, με τόσα συστήματα που υπάρχουν στο αυτοκίνητο.

Η η φετινή off season θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με διαφορετικά μυαλά να προσπαθούν να παρουσιάσουν την καλύτερη λύση στο κάθε πρόβλημα και σίγουρα το 2014 θα έχει άρωμα παλαιότερων πρωταθλημάτων, αφού η αξιοπιστία θα επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο, τουλάχιστο για τα επόμενα δυο με τρια χρόνια.

[Πηγή: Formula 1 | Photo Copyrights: Caterham F1 Team, Getty Images Europe, xpb.cc]

Keywords
Τυχαία Θέματα