Έτσι λειτουργεί το DSG κιβώτιο της Volkswagen

Το DSG κιβώτιο της Volkswagen, το διάσημο διπλού συμπλέκτη κιβώτιο ταχυτήτων της VW πρωτοπαρουσιάστηκε το 2003 στο Golf R32. Από τότε η VW έχει βγάλει αρκετές εκδόσεις του (ξηρού και υγρού τύπου), 6 και 7 σχέσεων που τις χρησιμοποιεί σε διαφορετικούς κινητήρες, αναλόγως το πόση ροπή παράγουν αυτοί. Έτσι έχουν βγει στην αγορά το DQ250 (6 σχέσεις – αντοχή 350 Nm ροπή), το DQ200 (7 σχέσεις – αντοχή 250

Nm ροπής), DQ500 (7 σχέσεις – αντοχή 600 Nm ροπής), ενώ η VW ετοιμάζει και το 10-τάχυτο DSG, το DQ511 που αντέχει ροπές της τάξης των 550 Nm.

Στο video που ακολουθεί, θα δεις τον τρόπο λειτουργίας αυτού του αυτόματου κιβωτίου, με δύο άξονες κίνησης-μετάδοσης, με τον κάθε άξονα να έχει το δικό του συμπλέκτη, με τον έναν να επιλέγει τις μονές και τον άλλον τις ζυγές ταχύτητες. Έτσι, όταν αποσυμπλέκεται μια ταχύτητα, έχει ήδη εμπλακεί η αμέσως επόμενη. Αυτή η διάταξη επιτρέπει στο DSG να αλλάζει διαδοχικά τις ταχύτητες ή να περάσει αμέσως σε οποιαδήποτε από τις έξι/επτά/δέκα επόμενες ταχύτητες (ή και το αντίστροφο), ανάλογα με τις απαιτήσεις του οδηγού, με τις αλλαγές να γίνονται μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, χωρίς κραδασμούς και χωρίς διακοπές της ώσης.

[Thanks for the tip, johnny]

Keywords
Τυχαία Θέματα