Δικαστήριο της Στουτγκάρδης αρνήθηκε πρόσβαση σε φακέλους κατηγόρων στην υπόθεση της Porsche

Το Merckle Group και δύο άλλες εταιρίες δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους των κατηγόρων της Στουτγάρδης που ενδεχομένως να βοηθούσαν την υπόθεσή τους εναντίον της Porsche SE για την αποτυχημένη εξαγορά της Volkswagen AG.

Το Ανώτατο Τοπικό Δικαστήριο της Στουτγάρδης, απέρριψε τις αιτήσεις των τριών εταιριών να ανοίξουν οι φάκελοι των κατηγόρων ώστε

να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για πρώην στελέχη της Porsche όπως ο Wendelin Wiedeking και ο Holger Haerter. Η απόφαση του δικαστηρίου κατέληγε λέγοντας πως οι εταιρίες που κατέθεσαν την αίτηση δεν μπορούν να θεωρηθούν θύματα των υποτιθέμενων εγκλημάτων.

Οι επενδυτές που υπέστησαν ζημιές από την χειραγώγηση της αγοράς δεν είναι θύματα

Έγραψαν οι δικαστές. Οι κανόνες για την χειραγώγηση της αγοράς δεν στοχεύουν άμεσα στην προστασία των επενδυτών αλλά μόνο στο δημόσιο συμφέρον για πίστη και εμπιστοσύνη στη διαμόρφωση των τιμών στο χρηματιστήριο.

Η απόφαση αυτή σίγουρα είναι μία οπισθοδρόμηση για τους ενάγοντες εναντίον της Porsche που ζητούν αποζημιώσεις που στο σύνολό τους φτάνουν τα 5 δις ευρώ. Οι μηνύσεις αυτές είναι μέρος μίας σειράς υποθέσεων εναντίον της Porsche από τη στιγμή που αποκάλυψε τον Οκτώβριο του 2008 πως κατείχε το 74,1% της VW και έψαχνε μετοχές ώστε να φτάσει το 75% και να αποκτήσει τον έλεγχο της VW. Η ανακοίνωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της VW να «φουσκώσει» καθώς οι short sellers έτρεξαν να αγοράσουν μετοχές σε ένα στοίχημα πως η VW θα «πέσει».

Ο Wiedeking, πρώην CEO της Porsche και ο Haerter, πρώην διευθύνων οικονομικός σύμβουλος της Porsche κατηγορήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012 για χειραγώγηση της αγοράς ενώ όπως είναι φυσικό, και οι δύο, αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

[Πηγή: Bloomberg]

Keywords
Τυχαία Θέματα