Απεβίωσε ο Jean-Pierre Beltoise

10:25 6/1/2015 - Πηγή: AutoBlog

Σε ηλικία 77 ετών και έπειτα από δυο εγκεφαλικά επεισόδια, ο Jean-Pierre Beltoise άφησε την τελευταία του πνοή χθες το απόγευμα. Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό, αφού στην Formula 1 κατάφερε να πάρει μια μόνο νίκη, ο Beltoise αποτέλεσε ένα από τα σπάνια ταλέντα που έκανε με επιτυχία το βήμα από τις μοτοσυκλέτες στα αυτοκίνητα.

Έχοντας κερδίσει 11 εθνικούς τίτλους στους δυο τροχούς και με συμμετοχές σε Παγκόσμιο επίπεδο, θα κάνει τη μετάβαση στα αυτοκίνητα. Όμως, το ντεμπούτο του

στη F1 παραλίγο να μην πραγματοποιηθεί ποτέ, αφού ένα σφοδρό ατύχημα στις 12 ώρες του Reims το 1964, τον τραυμάτισε σοβαρά, τόσο που δεν ανέκτησε ποτέ πλήρη λειτουργικότητα στο σπασμένο αριστερό του χέρι.

Έπειτα από τίτλους στη F3 και τη F2, πάντα με την Matra, θα κάνει την πρώτη του συμμετοχή στη μεγάλη κατηγορία το 1967, με την ίδια ομάδα. Σε αυτή θα παραμείνει μέχρι και το 1971, ανεβαίνοντας στην πορεία 6 φορές στο βάθρο, πριν μετακινηθεί στην BRM. Τα αποτελέσματα με την τελευταία δεν θα είναι το ίδιο επιτυχημένα, όμως στο κόκπιτ της P160B θα πάρει την μοναδική νίκη της καριέρας του, στο βρεγμένο Μονακό του 1972.

Στο τέλος του πρωταθλήματος του 1974 ο Beltoise αποσύρεται από τη Formula 1, ύστερα από 88 εκκινήσεις, όμως το μικρόβιο των αγώνων συνεχίζει να τον συντροφεύει και παίρνει μέρος σε αγώνες τουρισμού, σε αγώνες στον πάγο, σε sportscars και rallycross, ενώ έκανε δοκιμές και με μονοθέσιο της Ligier.

Ο Beltoise ήταν παντρεμένος με την αδελφή του αδικοχαμένου Francois Cevert, Jacqueline, αφήνοντας πίσω και τους δυο υιούς του Anthony και Julien.

Keywords
Τυχαία Θέματα