Αυτό το αυτοκίνητο σταματά όταν αποσπάτε η προσοχή σου [w/video]

Πως μπορείς να εμποδίσεις τους οδηγούς να μην στέλνουν μηνύματα, να μιλάνε στο τηλέφωνο, να τρώνε ή να πίνουν καφέ ενώ οδηγούν; Μια ομάδα Αυστραλών ερενητών βρήκαν την λύση: Να σταματά το αυτοκίνητο.

Το ερευνητικό πρόγραμμα των ομάδων Emotive και Royal Automotive Club of Western Australia, έχει αναπτύξει μια εφαρμογή την οποία αποκαλεί Attention Powered

Car και αναλαμβάνει να επιβραδύνει το αυτοκίνητο όταν οι αισθητήρες εντοπίσουν να έχει αποσπαστεί η προσοχή του οδηγού.

Το σύστημα έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα Hyundai i40 Wagon με τον οδηγό να φορά ένα headset στο κεφάλι του, που παρακολουθεί τη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την συγκέντρωση και την απόσπαση της προσοχής.

Είναι ένα ενδιαφέρον project, παρότι δεν φαίνεται πως θα έχει εμπορική εφαρμογή μέσα στα επόμενα χρόνια, αφού το σύστημα έχει δύο σημαντικά μεινοκτήματα. Απαιτεί τη χρύση headset στο κεφάλι του οδηγού καθώς και το τι γίνεται με τον ενδεχόμενο ένα αυτοκίνητο να επιβραδύνει ξαφνικά ενώ κινείται πάνω σε κάποιον αυτοκινητόδρομο.

Η πραγματικά αξία του συστήματος ωστόσο είναι να καταδείξει στους οδηγούς το πόσο εύκολα και συχνά αποσπάται η προσοχή τους ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο διδασκαλίας, που θα εκπαιδεύσει τους νέους οδηγούς για το πώς πρέπει να παραμένουν συγκεντρωμένοι ενώ οδηγούν.

[Πηγή: Wired]

Keywords
Τυχαία Θέματα