Todt: Αστείες οι προτάσεις των μεγάλων ομάδων για τον περιορισμό στο κόστος

Ο πρόεδρος της FIA βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βαρκελώνη για το Ισπανικό Grand Prix και ρωτήθηκε για το μείζον θέμα των τελευταίων μηνών, τον περιορισμό στο κόστος. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, κι ενώ πολλά άλλα αθλήματα έχουν ήδη κινηθεί προς αυτό το δρόμο, οι ομάδες της Formula 1 δεν δείχνουν να μπορούν να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα περιορίσουν τα -συνεχώς αυξανόμενα- έξοδά τους.

Μάλιστα, οι προτάσεις των μεγάλων ομάδων χαρακτηρίστηκαν

αστείες από τον Todt και αυτό γιατί μιλούν για μείωση της τάξης των 2 εκατομμυρίων, σε προϋπολογισμούς που αγγίζουν τα 400 εκατ. δολάρια! Στη συνάντηση της πρώτης Μαΐου, όπου βρέθηκαν όλες οι ομάδες και όχι μόνο όσες ανήκουν στο Strategy Group, ζητήθηκε από τις μικρότερες να καταλήξουν σε προτάσεις για τον περιορισμό του κόστους και να τις παρουσιάσουν σε περίπου 2 εβδομάδες.

Αυτό έγινε σύμφωνα με τον Todt, επειδή ο στόχος της ομοσπονδίας είναι να μειωθούν τα έξοδα σε ποσοστό 30-40 τοις εκατό και ιδέες όπως η απαγόρευση των ηλεκτρικών κουβερτών και η -αμφιβόλου επιτυχίας- επιστροφή της ενεργητικής ανάρτησης, απλά δεν θα το καταφέρουν.

Τι προτάθηκε; Ένα αστείο.

Ξέρουμε ότι οι προϋπολογισμοί είναι μεταξύ $100 εκ. και $400 εκ. Οι προτάσεις με τις οποίες είναι ευχαριστημένες (οι μεγάλες ομάδες) έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των προϋπολογισμών κατά 2 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο είναι γελοίο.

Όταν μιλάμε για το κόστος, πρέπει να μιλήσουμε για τη μείωσή του κατά 30-40 τοις εκατό. Στη συνέχεια, μπορούμε να νιώθουμε άνετα. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε; Έχω κάποιες ιδέες. Έδωσα κάποια στοιχεία και θέλω να δω τι λένε οι ομάδες. Θα συναντηθούμε με όλους τους ανθρώπους και ελπίζω να είναι λογικοί και να έρθουν με κάποιες λογικές προτάσεις.

Ο πρόεδρος της FIA πιστεύει πως οι ομάδες έχουν μεγαλώσει υπερβολικά, έχοντας πάνω από 800 εργαζόμενους να ασχολούνται με το τμήμα Formula 1. Ποια είναι μια πιθανή λύση σύμφωνα με τον ίδιο; Η μείωση του αριθμού αυτού. Αυτό βέβαια δεν θα αρέσει καθόλου στις Mercedes και Ferrari.

Αυτό που κοστίζει χρήματα είναι ο αριθμός ατόμων. Είναι τεράστιος. Όταν μιλάμε για την απαγόρευση δύο ημερών δοκιμών, είναι γελοίο, γιατί δεν κοστίζει τίποτα για τον συνολικό προϋπολογισμό.

Με την κρίση στην Ουκρανία, η Formula 1 και οι ομάδες της έχουν να αντιμετωπίσουν άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα, άμεσα σχετιζόμενο με την οικονομική ενίσχυση ορισμένων, όπως η Sauber και η Toro Rosso. Μετά την κατακραυγή για τη διεξαγωγή αγώνα στο Μπαχρέιν, εν μέσω εμφυλίου, πρέπει να αποφασίσουν αν θα ρισκάρουν να κάνουν το ίδιο και με το επερχόμενο Ρωσικό Grand Prix, στο Sochi.

Το πρωτάθλημα Superbikes έχει ήδη ακυρώσει τον αγώνα που θα διεξαγόταν εκεί το Σεπτέμβριο και τώρα είναι η σειρά της Formula 1 να κινηθεί. Ο Franz Tost, επικεφαλής της Toro Rosso, και η Monisha Kaltenborn της Sauber δήλωσαν για τη σημασία του συγκεκριμένου αγώνα για τις ομάδες τους:

Ελπίζω να λύσουνε όλα τα προβλήματα που έχουν σήμερα και να μπορέσουμε να πάμε, διότι η ρωσική αγορά είναι πολύ σημαντική για εμάς. Η πολιτική κατάσταση έχει επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μας με εταιρείες της Ρωσίας, γιατί κανείς δεν ξέρει προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ελπίζω μόνο ότι θα καταλήξει με ένα θετικό τρόπο, πως θα πάμε στο Σότσι, καθώς είναι πολύ σημαντικό.

Με την Kaltenborn να συμπληρώνει:

Έχουμε δει σίγουρα επίδραση, διότι πολλές από τις συνομιλίες που είχαμε ξεκινήσει, έχουν σχεδόν σταματήσει. Οι άνθρωποι περιμένουν να δουν τι πρόκειται να συμβεί. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιο θα είναι το σύνολο των επιπτώσεων, διότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί τώρα πλήττουν ήδη ορισμένες επιχειρήσεις. Εμείς απλά πρέπει να περιμένουμε. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε γι ‘αυτό και πραγματικά ελπίζουμε να διευκρινιστεί η κατάσταση σύντομα και τα πράγματα να διευθετηθούν.

Αρκετές ομάδες της F1, συμπεριλαμβανομένων των Force India, Williams και Marussia, δήλωσαν πως ζήτησαν καθοδήγηση από τις κυβερνήσεις τους, για το αν πρέπει να παρευρεθούν στον αγώνα στη Ρωσία, τονίζοντας όμως, πως την τελική απόφαση θα την πάρει η ίδια η FIA.

Keywords
Τυχαία Θέματα