Lexus LC 500h. Το αυτοκίνητο του μέλλοντος με το κιβώτιο από το παρελθόν;

Εχθές, η Lexus παρουσίασε την υβριδική έκδοση του LC 500 και αφού κάποιος ξεπεράσει το αισθητικό κομμάτι και αρχίσει να διαβάζει για όλα αυτά που κρύβονται κάτω από το εντυπωσιακό παρουσιαστικό, ένα πράγμα φαίνεται να ξεχωρίζει.

… μπλα μπλα μπλα… μπλα μπλα 4-ΤΑΧΥΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ!

Όπως αναφέρει ο και Μάκης: “Όχι δεν γίνεται, δεν είναι δυνατόν”! Κάτι θα διάβασα λάθος. Δεν μπορεί εν έτη 2016, μία εταιρία που υπερηφανεύεται για την τεχνολογική της υπεροχή να τοποθετεί 4-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο λες και είμαστε στις αρχές

της δεκαετίας του ’90. Ας διαβάσουμε λοιπόν προσεκτικά αυτό που μας λέει η Lexus.

Το νέο, Multi Stage Hybrid System “παντρεύει” τα στοιχεία ενός παραδοσιακού, υβριδικού powertrain –συμπεριλαμβανομένου ενός V6 βενζινοκινητήρα με χωρητικότητα 3.5 λίτρων, ενός ισχυρού ηλεκτροκινητήρα και ενός battery pack ιόντων-λιθίου– με ένα 4-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο τοποθετημένο στο πίσω μέρος της υβριδικής μετάδοσης.

Μετά συνεχίζει αλλά δεν αναφέρει κάτι παραπάνω σχετικά με το θέμα μας. Εγώ μένω στις τελευταίες 6 λέξεις: “… στο πίσω μέρος της υβριδικής μετάδοσης”. Αυτές οι 6 λέξεις, με κάνουν να πιστεύω ότι το Multi Stage Hybrid System είναι εξέλιξη του Lexus Hybrid System όπως για παράδειγμα αυτό του GS 450h. Το powertrain του GS 450h αποτελείται από έναν V6 βενζινοκινητήρα χωρητικότητα 3.5 λίτρων, έναν ηλεκτροκινητήρα και ένα battery pack – οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία. Όλα αυτά, συνδυάζονται με ένα e-CVT. Όμως τα κιβώτια διαρκώς μεταβαλλόμενων σχέσεων δεν ταιριάζουν στα sports cars. Οι λόγοι είναι προφανείς και η Lexus τους γνωρίζει. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η μετάδοση του LC 500h δεν αποτελείται μόνο από ένα 4-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο, αλλά από ένα 4-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο και ένα CVT.

Όπως όλα τα CVT, έτσι και αυτό της Lexus διαθέτει 6 “εικονικές” ταχύτητες. Αυτές, συμπληρώνονται από τις 4 “πραγματικές” του αυτόματου κιβωτίου με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία μετάδοση που θα μπορούσε κανείς να πει ότι διαθέτει 10 σχέσεις. Ανά πάσα στιγμή, το LC 500h χρησιμοποιεί μία από τις τέσσερις σχέσεις του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, σε συνδυασμό με μία από τις 6 “εικονικές” του CVT. Αυτό το περίεργο “συνδυαστικό” κιβώτιο, προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα, όταν στόχος είναι η εξοικονόμηση καυσίμου –βλ “Eco” mode-, τότε παρακάμπτει μερικές σχέσεις στην εκκίνηση. Εκμεταλλεύεται τη ροπή του ηλεκτροκινητήρα και ξεκινά για παράδειγμα με 2α ή 3η, για να σου δώσω να καταλάβεις. Επίσης, το συμβατικό αυτόματο κιβώτιο, επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα χρησιμοποιώντας αμιγώς ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ στο GS 450h για παράδειγμα ο κινητήρας παίρνει μπρος πάνω από τα 100 km/h, στο LC 500h ο κινητήρας παραμένει σβηστός μέχρι τα 140 km/h.

Η βασική του διαφορά σε σύγκριση με το Lexus Hybrid Drive με λίγα λόγια, είναι η εξής: Ενώ στο LHD μόνο η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα υπόκειται σε “μείωση” λόγω του e-CVT, στο Multi Stage Hybrid System όλη η ισχύς του συστήματος είναι “αναγκασμένη” να περάσει τις σχέσεις του κιβωτίου, έτσι επωφελείται και ο βενζινοκινητήρας. Ναι, το νέο σύστημα θα ήταν ελαφρώς βαρύτερο από το LDH αλλά αυτή η αύξηση του βάρους αντισταθμίστηκε από την μετάβαση στις μπαταρίες ιόντων-λιθίου – το LHD διαθέτει μπαταρίες νικελίου-υβριδίου μετάλλου. Αυτά λοιπόν. Αν κάνω κάπου λάθος, παρακαλώ να με διορθώσεις αλλά δύσκολα θα μου αλλάξεις γνώμη για το ότι το 4-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο είναι τοποθετημένο πάνω σε ένα CVT. Μπορεί η Lexus να μην το αναφέρει ακριβώς έτσι, αλλά αυτό αφήνει να εννοηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα