Formula 1: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Πιστεύω πως ελάχιστοι δεν έχουν παρακολουθήσει, ή έστω ακούσει, για την Αμερικανική ομάδα που ερευνά διάφορους αστικούς μύθους και κρίνει αν αυτοί είναι αληθείς ή ψευδείς. Σήμερα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο για 5 περίεργες ιστορίες γύρω από την Formula 1. Χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με την πρώτη από αυτές:

Το Group B έφτασε να είναι εξίσου γρήγορο με την F1

Η χρυσή εποχή των αγώνων ράλυ ήταν

αδιαμφισβήτητα τα ‘80s, με τα θηρία του Group B να οργώνουν κάθε είδους τερέν και να ενθουσιάζουν εκατομμύρια φίλους του αυτοκινήτου ανά τον κόσμο. Μια από τις ιστορίες που έχει ακουστεί πολύ, αναφέρει πως όταν ο Henri Toivonen οδήγησε την Lancia Delta S4 στην πίστα του Εστορίλ το 1986, έγραψε έναν χρόνο τόσο καλό, που θα τον έφερνε στην έκτη θέση των κατατακτηρίων για το gp που είχε γίνει εκεί την ίδια χρονιά.

ΜΥΘΟΣ!

Ο ίδιος ο Cesare Fiorio, ο επικεφαλής της Lancia εκείνη την εποχή, δήλωσε σε σχετική ερώτηση που του είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια:

Ειλικρινά, είναι η πρώτη φορά που ακούω κάτι τέτοιο και με δεδομένο πως ήμουν ο επικεφαλής της ομάδας εκείνη την εποχή, υποθέτω πως θα το ήξερα αν είχε πραγματικά συμβεί…

Ομάδα κατασκευάζει τοστιέρα αντί για μονοθέσιο

Δεν αποτελεί είδηση μια ομάδα της F1 να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς, πέρα από την αυτοκίνηση. Ιδιαίτερα σήμερα, οι ομάδες διαθέτουν ξεχωριστά τμήματα R&D που ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο, πέρα από την F1. Τι θα απαντούσες όμως, αν σου έλεγα πως μια ομάδα κατασκεύαζε τοστιέρες, πριν ακόμη έχει έτοιμο το μονοθέσιό της;

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται, οι μηχανικοί της US F1, της Αμερικανικής ομάδας που ευελπιστούσε να βρεθεί στα grid το 2010, αντιδρώντας με χιούμορ στην τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν και μην έχοντας τα απαραίτητα μέσα για να ολοκληρώσουν το μονοθέσιό τους, το έριξαν στην κατασκευή μιας πρωτότυπης τοστιέρας. Σύμφωνα με πηγές μέσα από την US F1, οι μηχανικοί είχαν έτοιμα τα σχέδια, αλλά και τα καλούπια ανθρακονημάτων!

Πρώην πρωταθλητής επιστρέφει στο σπορ μετά από μπαρότσαρκα

Σύμφωνα με την ιστορία, ένας πρώην πρωταθλητής της F1, που μάλιστα είχε κρεμάσει τα γάντια του, επιστρέφει στο σπορ ύστερα από χρόνια για λογαριασμό μέτριας ομάδας, εξαιτίας ενός πολύ πειστικού διαμεσολαβητή. Ο τελευταίος δεν διαπραγματεύεται καθόλου το συμβόλαιο, αποκαλύπτοντας κατευθείαν τους μέγιστους αποδεκτούς όρους της ομάδας, με τους δυο άνδρες να κανονίζουν τις λεπτομέρειες σε επακόλουθη μπαρότσαρκα.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Βρισκόμαστε στο 1985 και ο Carl Haas, ιδιοκτήτης της νεοσύστατης ομώνυμης ομάδας, προσπαθεί να υπογράψει με τον Alan Jones, πρωταθλητή F1 του 1980. Ο Haas στέλνει στην Αυστραλία για τις διαπραγματεύσεις τον Charlie Stewart, με τον Stewart να προσφέρει απευθείας το μέγιστο συμβόλαιο στον Jones, και οι δυο τους περνάνε μια “διασκεδαστική” εβδομάδα στην χώρα των Καγκουρό. Όσο για τον Haas; Παρότι η συμφωνία είχε ήδη ολοκληρωθεί, επί μια εβδομάδα άκουγε τον Stewart να του λέει πως “Είμαστε όλο και πιο κοντά”!

Fun Fact: Στην ομάδα της Beatrice Haas Lola βρέθηκαν να δουλεύουν μαζί -για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα- οι Ross Brawn, Neil Oatley και Adrian Newey!

Το πρωτάθλημα της Brawn ανήκει στην Honda

Μια από τις πιο γνωστές ιστορίες στον χώρο. Με την Honda να κρίνει ασύμφορη την περαιτέρω εμπλοκή της στην F1 και την οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει για τα καλά, η Ιαπωνική εταιρεία αποφασίζει να αποσύρει την ομάδα της από το grid. Ο Ross Brawn κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την διατηρήσει ζωντανή και με τη βοήθεια της Honda τελικά τα καταφέρνει. Η εξέλιξη της BGP 001 ξεκινά ξανά και η ομάδα καταφέρνει να πάρει και τους δυο τίτλους.

Από εκείνη τη στιγμή, άρχισαν να ακούγονται φωνές που έλεγαν πως το πρωτάθλημα “ανήκει” στην Honda, αφού επί της ουσίας το μονοθέσιο ήταν αυτό που η ίδια είχε εξελίξει.

ΜΥΘΟΣ!

Όπως αναφέρει το Jalopnik στο εκτενές αφιέρωμά του, όταν η Honda πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την F1, το εργοστάσιο στο Brackley είχε σταματήσει από νωρίς να δουλεύει. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με την δεύτερη ομάδα εξέλιξης στην Ιαπωνία, η οποία συνέχιζε την έρευνα πάνω στο μονοθέσιο του 2009, με κωδική ονομασία RA109.

Διαβάζοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τα δυο πρότζεκτ, και παρότι ο Brawn πραγματικά πάτησε στα αρχικά σχέδια της Honda (που επί της ουσίας ήταν δικά του) για να ξεκινήσει να σχεδιάζει την BGP 001, η εξέλιξη των δυο μονοθεσίων θα ήταν –και μέχρι ενός σημείου όντως ήταν- πολύ διαφορετική. Αυτό φαίνεται και από τις ιδέες που εξέταζε η Honda γύρω από την εμπρός πτέρυγα, από τα διαφορετικά side pods και φυσικά το κάλυμμα του κινητήρα, αλλά και τον ίδιο τον κινητήρα, με την Brawn να χρησιμοποιεί μοτέρ της Mercedes.

Επομένως, παρότι το μονοθέσιο της Honda πιθανότατα θα ήταν επαναστατικό για τα δεδομένα του 2009, είναι λάθος να υποθέσουμε πως πρόκειται για το ίδιο, ή έστω για κοντινό του συγγενή, που πήρε το πρωτάθλημα την ίδια χρονιά ως BGP 001.

Ο αγώνας θα γίνει, ακόμα κι αν υπάρξουν νεκροί

Όπως καταλαβαίνεις κι από τον τίτλο, πρόκειται για ιστορία παλαιότερων δεκαετιών της F1, τότε που η λέξη ασφάλεια δεν βρισκόταν στα χείλη των υπευθύνων. Σύμφωνα με αυτή, οι οδηγοί αρνούνταν να ξεκινήσουν τον αγώνα, επειδή υπεράριθμο πλήθος κόσμου καθόταν στην άκρη της αγωνιστικής διαδρομής. Τελικά, ο αγώνας προχώρησε, με τους διοργανωτές να ενημερώνουν τους οδηγούς πως σε περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος υπήρχε επαρκής ασφάλιση και πως ο οδηγός θα καλυπτόταν νομικά.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Πρόκειται για το Μεξικάνικο gp του 1970, όπου από τύχη και μόνο δεν θρηνήσαμε θύματα, ανάμεσα στις 200.000 θεατών που κατέκλυσαν κάθε σημείο της πίστας. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί διέθεταν μοναχά σφυρίχτρες και τα μπουκάλια που δέχονταν σε κάθε προσπάθεια τήρησης της τάξης, είχαν γεμίσει την πίστα με γυαλιά. Όπως είπαμε, οι πιλότοι δεν ήθελαν να αγωνιστούν φοβούμενοι τα χειρότερα, όμως υπό τον φόβο ταραχών σε περίπτωση ακύρωσης του αγώνα, έκαναν πίσω. Μοναδική απώλεια, ένας δύσμοιρος σκύλος που βρέθηκε στο διάβα της Tyrrell του Jackie Stewart. Όπως ήταν φυσικό, μετά από τα όσα συνέβησαν εκεί το ’70, ο αγώνας στο Μεξικό καταργήθηκε από το πρόγραμμα της F1.

Keywords
Τυχαία Θέματα