F-Duct και στην εμπρός πτέρυγα της Ferrari F12 [w/video]

Όλοι στο Maranello είναι αποφασισμένοι για επιστροφή στην κορυφή. Ύστερα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, το 2009, το 2010 και το 2011, οι Ιταλοί δε θέλουν ν’ αφήσουν τίποτα στην τύχη τους. Μετά από τα σχέδια που κατέθεσε στη FIA, για το σύστημα ρύθμισης του εμπρός μέρους του μονοθεσίου, όπως αυτό της Lotus, οι τεχνικοί της Ferrari ετοιμάζουν και σύστημα F-Duct για την εμπρός πτέρυγα, παρόμοιο με αυτό της

Mercedes AMG, που ξέρουμε εδώ και μήνες.

Κατ’ αρχάς, το μονοθέσιο της Ferrari για το 2012 θα ονομάζεται “F12″. Εκτός αυτού, όσον αφορά την εμπρός πτέρυγα, πέρυσι, είδαμε αρκετές δοκιμές ενός πιο εύκαμπτου μοντέλου, το οποίο, όμως, δεν ήταν τελειοποιημένο. Τώρα, μαθαίνουμε ότι οι τεχνικοί σχεδιάζουν stalling στην εμπρός αεροτομή, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την αντίσταση της στις υψηλές ταχύτητες.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Πρακτικά, όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του μονοθεσίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που δέχεται μια εμπρός αεροτομή χωρίς F-Duct. Αν, όμως, έχει σύστημα stalling, τότε όσο μεγαλώνει η ταχύτητα, τόσο πιο “ελαφριά” γίνεται. Αυτό έχει δύο οφέλη. Πρώτον, μειώνεται η αεροδυναμική της αντίσταση, και δεύτερον, αυξάνεται η απόστασή της από το έδαφος, κάτι που είναι απόρροια του πρώτου.

Αυτό θα δώσει στους μηχανικούς τη δυνατότητα να χαμηλώσουν το ύψος του μονοθεσίου, αφού στις υψηλές ταχύτητες, δε θα “βρίσκει” στο έδαφος, διότι θα υπάρχει μείωση του αεροδυναμικού φορτίου. Έτσι, μέσω του χαμηλότερου ύψους, θ’ αυξηθεί η κάθετη δύναμη που παράγει συνολικά το μονοθέσιο, οπότε θα υπάρχει σημαντικό κέρδος στα χρονόμετρα, ακόμα και 5 δέκατα στον γύρο, όπως επισημαίνουν ειδικοί. Παράλληλα, ο αέρας, που μπαίνει από τη σχισμή στη “μύτη” του μονοθεσίου, περνά από τα κάθετα στηρίγματα και βγαίνει από διάφορα σημεία στα στελέχη της πτέρυγας, μπορεί να διοχετευτεί κάτω από το μονοθέσιο, στο πάτωμα και τον διαχύτη, ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η αεροδυναμική συμπεριφορά του μονοθεσίου.

Πέρα από την εμπρός πτέρυγα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η πίσω ανάρτηση της F12 θα είναι γεωμετρίας pull-rod, ενώ, σύμφωνα με φήμες, ο Pat Fry, Τεχνικός Διευθυντής στο Maranello, σχεδιάζει ακόμα πιο λεπτό πίσω μέρος, ώστε να φτάνουν μεγαλύτερες ποσότητες αέρα στην πολύ κρίσιμη εκείνη περιοχή.

Σημαντική βοήθεια αναμένεται να δώσει και ο Rory Byrne, ο οποίος είναι ειδικός στην ερμηνεία κανονισμών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει τον σχεδιασμό του μονοθεσίου στο όριο, ενώ βοηθά σημαντικά τους Fry και Τομπάζη σε διάφορους τομείς του σχεδιασμού, καθώς έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό. Ο Byrne είχε φύγει από τη Ferrari το 2006, παρόλο που είχε μείνει σαν σύμβουλος μέχρι τις αρχές του 2009. Ωστόσο, αναμένεται να δώσει αξιόλογες λύσεις στους υπόλοιπους σχεδιαστές. Αξίζει ν’ αναφέρω ότι ο 68χρονος Νοτιοαφρικανός ήταν ο άνθρωπος πίσω από την κυριαρχία του Michael Schumacher.

Το παρακάτω βίντεο μάς δείχνει πώς περίπου λειτουργεί το stalling στην εμπρός αεροτομή.
Διαβάστε Περισσότερα »

Keywords
Τυχαία Θέματα