Το σπορ με το πεπόνι που λέγεται ποδόσφαιρο - Αφιέρωμα του Sport.gr στο american football (μέρος 1ο)

Το βράδυ της Κυριακής (5/2), οι μισοί κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών θα μαζευτούν γύρω από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες για να παρακολουθήσουν το 46ο Superbowl, το φετινό τελικό του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Αυτού του περίεργου -στα δικά μας μάτια- αθλήματος με το πεπόνι και τους 22 τεράστιους τύπους που κοπανιούνται. Αφήστε που έχουν... κλέψει και το όνομα από το πραγματικό ποδόσφαιρο, αυτό που παίζεται στην Ευρώπη. Είναι, όμως, τόσο περίεργο τελικά αυτό το άθλημα; Ή μήπως εμείς, οι ευρωπαίοι, δεν έχουμε αντιληφθεί αυτό το... κάτι που τρελαίνει τους αμερικανούς για πάνω από έναν αιώνα; Το

Sport.gr, μέσω ενός αφιερώματος που θα ολοκληρωθεί σε έξι μέρη, θα προσπαθήσει να σας παρουσιάσει (όσο πιο κατανοητά γίνεται) το american football. Το άθλημα των γιγάντων...

Μέρος 1ο - Οι απαρχές του football

Προτού ξεκινήσουμε να... ψάχνουμε τις απαρχές του football, αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι ο αθλητισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εξαρχής συνδεδεμένος με τον κολεγιακό αθλητισμό. Εκεί ήταν η κοιτίδα των σπορ, πολύ πριν εμφανιστούν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και εκεί είναι ακόμα και σήμερα, ασχέτως αν το ενδιαφέρον του υπόλοιπου πλανήτη μονοπωλούν οι αστέρες του ΝΒΑ, της NFL και της MLB.

Ποδόσφαιρο όχλου
Αν πρέπει, λοιπόν, να βρούμε τις απαρχές του football, τότε πρέπει να ψάξουμε και τις απαρχές του... ποδοσφαίρου. Του δικού μας ποδοσφαίρου, του ευρωπαϊκού. Κι αυτό γιατί και τα δύο ξεκίνησαν να παίζονται στην Μεγάλη Βρετανία. Όταν οι ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε μαζί με τις υπόλοιπες συνήθειές τους, μετέφεραν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού κι αυτή ενός αθλήματος χωρίς ιδιαίτερους κανονισμούς, αλλά με... μπόλικο ξύλο.

Οι ρίζες του football βρίσκονται στο mob football, το ποδόσφαιρο συμμοριών, που είχε γνωρίσει μέρες δόξας στην Ευρώπη στα τέλη του 18ου αιώνα. Το μοναδικό πρόβλημα με το mob football ήταν ότι δεν είχε κανόνες! Ολα επιτρέπονταν και πέρα από το ξύλο που έπεφτε, το βασικό πρόβλημα ήταν ότι άθλημα χωρίς κανόνες, ήταν πολύ δύσκολο να παιχτεί με τον ίδιο τρόπο από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Το κάθε κολέγιο το δικό του
Φτάσαμε έτσι στο σημείο, στις αρχές του 19ου αιώνα, πολλά κολέγια στις Ηνωμένες Πολιτείες να παίζουν την δική τους παραλλαγή του mob football. Στο Harvard είχαν την Bloody Monday (ενδεικτική η ονομασία!), στο Princeton έπαιζαν από το 1820 το ballown (μτφ. κατοχή μπάλας), ενώ στο Dartmouth υπήρχε από το 1830 το Old Division Football.

Ολες αυτές οι... εκδόσεις, είχαν αρκετά κοινά σημεία: Ενας μεγάλος αριθμός αθλητών προσπαθούσε να μεταφέρει την μπάλα στην αντίπαλη goal area με οποιοδήποτε τρόπο. Οπως γίνεται αντιληπτό, το παιχνίδι ήταν πολύ βίαιο στην αρχή, κάτι που ανάγκασε πολλά κολέγια να το απαγορέψουν, όπως το Yale το 1860 και το Harvard το 1861.

Keywords
Τυχαία Θέματα