Η διοργανώτρια του EURO 2012, Πολωνία

Στον 1ο όμιλο του EURO 2012, η Εθνική μας βρήκε στον δρόμο της την διοργανώτρια του τουρνουά, την Πολωνία, όπως είχε συμβεί και το 2004 με την Πορτογαλία. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος πήρε και μία πρώτη γεύση από την προσεχή αντίπαλο της, από το φιλικό του Γ. Καραϊσκάκης στις 29/3, το οποίο είχε λήξει 0-0.

Η Πολωνία έχει τερματίσει στην τρίτη θέση του Μουντιάλ δύο φορές, το 1974 και το 1982, ωστόσο στο EURO δεν έχει να θυμάται κάτι άξιο αναφοράς. Χαρακτηριστικό

είναι το γεγονός ότι οι πολωνοί συμμετείχαν σε τελική φάση EURO για πρώτη φορά το 2008, κατακτώντας την πρώτη θέση στα προκριματικά, μπροστά από Πορτογαλία και Σερβία.

Στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, οι Ασπροι Αετοί κατέκτησαν μόλις έναν βαθμό, σε όμιλο με τις Αυστρία, Γερμανία και Κροατία. Ηττα από την Κροατία, ισοπαλία με την Αυστρία και ήττα από την Κροατία, παίρνοντας την τελευταία θέση του ομίλου. Πέτυχαν μόνο ένα τέρμα, σκόρερ του οποίου ήταν ο παίκτης της ΑΕΚ, Ρότζερ Γκερέιρο και δέχτηκαν τέσσερα.

Προπονητής της ομάδας είναι ο 63άχρονος Φράντσιζεκ Σμούντα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προπονητές της Πολωνίας, με θητεία σε όλες τις μεγάλες ομάδες της χώρα, έχοντας κατακτήσει και τρεις τίτλους. Ανέλαβε τον πάγκο της Εθνικής τον Οκτώβριο του 2009.

Αστέρια της ομάδας είναι οι Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Γιακούμπ Μπλαζικόφσκι, που παίζουν και οι δύο στην γερμανική Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ο Λεβαντόφσκι είναι ο ηγέτης της ομάδας, μετρώντας 13 τέρματα με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα