F1: Εκτενείς οι περιορισμοί στη χαρτογράφηση κινητήρα το 2012

Η FIA ετοιμάζεται να κάνει πιο αυστηρούς τους περιορισμούς στη χαρτογράφηση του κινητήρα την επόμενη σεζόν, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις ομάδες F1 από το συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα καυσαέρια της εξάτμισης για την αύξηση της αεροδυναμικής απόδοσης.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου είχε ήδη αλλάξει τους τεχνικούς κανονισμούς όσον αφορά την τοποθέτηση των καυσαερίων της εξάτμισης πάνω στα μονοθέσια, με στόχο να βγάλει οριστικά εκτός νόμου τους "φυσητούς" διαχύτες εκτός γκαζιού, που τόσο πολύ μας απασχόλησαν στο πρώτο μισό του

2011.

Ωστόσο, εν μέσω φόβων ότι κάποιοι θα μπορούσαν να βρουν παραθυράκια στους κανονισμούς για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εν λόγω κόνσεπτ, η FIA ενημέρωσε τις ομάδες πως στο λογισμικό της κοινής ECU το 2012 θα υπάρχουν εκτενείς περιορισμοί στο τι επιτρέπεται να κάνουν με τη χαρτογράφηση του μοτέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Autosport, η ντιρεκτίβα θα παρουσιαστεί αναλυτικά στην επόμενη συνεδρίαση της Τεχνικής Ομάδας Εργασίας, και παρότι ορισμένες ομάδες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, οι περισσότερες είναι ευχαριστημένες με αυτή την κίνηση, επειδή εξαλείφει μια δυνητικά γκρίζα περιοχή στην ανάπτυξη των μονοθεσίων του 2012.

Η FIA είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει τους "φυσητούς" διαχύτες εκτός γκαζιού στο φετινό GP Μ. Βρετανίας, αλλά ανεπιτυχώς.

Το σκεπτικό της Ομοσπονδίας για την απαγόρευση του κόνσεπτ στηρίζεται στο άρθρο 3.15 των τεχνικών κανονισμών, το οποίο δεν επιτρέπει το οποιοδήποτε αεροδυναμικό όφελος από κινούμενα εξαρτήματα, όπως και την αλλοίωση των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών του μονοθεσίου με την παρέμβαση του οδηγού (εξαίρεση αποτελεί το σύστημα DRS).

Keywords
Τυχαία Θέματα